A bajai foci halála 2.0

  • 2020. jún. 16.

Ezt a munkát megspórolhattuk volna. Az ismert mondás gondolatával ültem be ma az autómba, hogy találkozzam Aranyos Dániellel, a Bajai SK megyei másodosztályú labdarúgó csapat elnökével. Az érzés nem volt véletlen, hiszen tudtam, hogy ez nem egy vidám beszélgetés lesz. Néhány évvel ezelőtt már megforgatták a bajai szurkolók szívében a kést, amikor megszűnt a BLSE felnőtt csapata. Most újabbat csavartak ezen a bizonyos késen, hiszen immáron hivatalos, hogy a tavasszal a megyei másodosztály Déli csoportját vezető BSK nem indul az ősszel kezdődő bajnokságok egyikében sem. Az okokról és az elmúlt hetek, hónapok történéseiről beszélgettünk Aranyos Dániellel.

Elnök Úr, tényleg vége van?

Úgy tűnik, hogy igen. Az elmúlt hetekben sok verzió napvilágot látott a klub, a csapat, a bajai felnőtt foci jövőjével kapcsolatban. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint indulási jogot eladni nem lehet, bár a hírek szerint ismét vissza szeretnék ezt vezetni. Az indulási jog átadásáról tárgyaltunk bizonyos személyekkel, azonban végül ebből sem lett semmi.

Miért döntött így, hogy nem adja át, hanem befejezi?

Kettő lehetőségem volt. Egy vállalkozó érdeklődött a teljes Kft. megvásárlása felől, azonban végül visszaléptek az üzlettől, így ebből nem lett semmi. A másik lehetőség az indulási jog átadása volt, ezzel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy vannak olyan személyek, akiknek nem szerettem volna átadni. Volt aki át szerette volna venni, azonban olyan emberek álltak mögötte, akiknek én nem szerettem volna ezt átadni.

A döntése okát most már tudjuk, de egyáltalán miért jutottunk el idáig? Optimális esetben ilyenkor a nyári igazolásokról, a felkészülés kezdetéről kellene beszélgetni. Most pedig már csapat sincsen…

Ennek oka a pénztelenség. A városházáról kaptam egy telefonhívást, amelyben arról tájékoztattak, hogy az idei évre a felnőtt foci támogatására megítélt 4 millió forintot zárolták és nem fogják kifizetni. A másik fele a történetnek pedig, hogy a támogatónk az olasz piacon dolgozik és a vírushelyzet miatt ő sem tudja jelenleg segíteni a klubot. Én mindkettőt megértem és elfogadom, mindenkinek a fennmaradás jelenleg a legfontosabb. Úgy viszont nem vágok neki semmilyen bajnokságnak,hogy annak nincsen meg az anyagi háttere.

Amikor a Bajai SK megalakult, akkor sosem nyilatkozott arról, hogy melyik osztályig szeretné eljuttatni a csapatot. Most adott volt a lehetőség, hogy a megyei első osztályban, később pedig akár az NB III-ban szerepeljen a BSK. Ennek fényében különösen fájó a mostani történet…

Tudomásom szerint az MLSZ-nek volt egy olyan határozata, miszerint nem mehettünk volna fel a megyei első osztályba. Úgy döntöttek, hogy nem lehet feltölteni a megyei élvonal keretét alsóbb osztályú csapatokkal. Hiába van hely, nem lehet. Ez sok helyen kiverte a biztosítékot, főleg Békés megyében, ahol 7-8 csapat volt a megyei első osztályban. Most adott volt ott is a lehetőség, hogy 12-13 csapatos legyen az élvonal, mégsem tudták megtenni. Azt gondolom, hogy a csonka szezon áll ez a döntés mögött, hiszen sem bajnokot nem hirdettek, sem pedig kieső nem volt.

Ha az önkormányzat nem veszi el az idei 4 millió forintos támogatást, akkor a megyei másodosztályt vállalták volna?

Akkor valószínűleg nekivágtunk volna. A következő fél évben változhatott volna annyit a támogatóink helyzete, hogy a költségvetés másik felét össze lehetett volna hozni.

Az Ön és más személyek közötti ellentétek mennyire játszottak szerepet abban, hogy erre a döntésre jutott, hogy befejezi?

Hivatalosan nekem a városvezetéssel semmi problémám nincsen. Bátran mondhatom, hogy a városházán vannak olyan emberek, akik támogatták, illetve támogatnák a BSK-t. Viszont vannak olyanok is – nem sok, de egy-két olyan ember – akik nem biztos, hogy szerették volna, hogy ez a BSK tovább működjön. Szívük rajta.

Személy szerint én mintegy 30 esztendeje követem a bajai labdarúgást. Nem emlékszem olyan időszakra, hogy a labdarúgás szereplői közül valaki ne harcolt volna valakivel. Miért nem tudnak ezek a szereplők összefogni és közösen tolni a bajai szekeret?

Jogos a felvetés. Én a 90-es évek eleje óta gyűjtöm a Petőfi Népe cikkeit a helyi focival kapcsolatban. Temérdek írás szól a bajai foci berkein belül zajló háborúzásról, egy-egy klub megszűnéséről, visszalépéséről. Hogy miért? Nem tudom. Mindig volt politika, vagy személyes ellentét, vagy mindkettő. Én politikamentesen próbáltam elkezdni a BSK-t építeni. Azt gondolom az eredményeink tükrözik, hogy mit szerettünk volna. Elkezdtünk valamit és szerintem jó úton voltunk. Mindig volt és most is van egy olyan folyamat, ami ezt megakadályozta. Pedig ennek nem így kellene működni. Ez a sport ez a BAJAI sport, erre így kellene tekinteni mindenkinek. Mindegy, hogy ki mit gondol, hogy milyen politikai vonulat van.

Vannak tervei a jövőre nézve?

Én úgy gondolom, hogy már kétszer belefutottam ebbe a bajai fociba, nem gondolnám, hogy harmadszor is meg fog történni. Már azon is gondolkoztam, hogy lehet, hogy a családom van az egész történet mögött, szeretnék, hogy minél több időt töltsek velük. A viccet félretéve, ilyen szempontból jobb, mert a Fradi meccsekre el tudom vinni az unokámat, több időm lesz a családomra. Nem gondolnám, hogy mostanában szerepet vállalnék bárhol. Bár a napokban kaptunk egy emailt, hogy terveznek egy megyei öregfiúk bajnokság indítását. Ott lehet elindulnánk a régi BSK-val.

PT