150 éves a tűzoltóság- felszentelték a megújult Szent Flórián szobrot

    • 2020. szept. 12.

    A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délután, megyei állománygyűlést tartott a tűzoltóság alapításának közelgő 150. évfordulója alkalmából.

    Az ünnepi állománygyűlésen ez alkalomból díjakat, elismeréseket adtak át. Ezután a   belvárosi templom előtt a Katasztrófavédelem Központi Zenekara térzenével örvendeztette meg a hallgatóságot és teremtett ünnepi hangulatot. Ezt követően Bábel Balázs metropolita, kalocsa- kecskeméti egyházmegyei érsek, ünnepi szentmisét celebrált a Szent Péter és Szent Pál templomban (belvárosi templom). Az ünnepi szentmise után felavatták, felszentelték a templom jobb oldalán található  Szent Flórián szobrot, melyet Arnó György bajai polgár adományozott 1827-ben a városnak. A szobor felújítására többek összefogása- magánszemélyek, alapítvány, az egyházközség és az előző önkormányzat- anyagi támogatása adott lehetőséget.

    “Baja lelkes és öntudatos polgárai szükségét érezték annak, hogy legyen önkéntes tűzoltóságuk, hogy megvédjék segítségükkel, a tűz pusztításait. Elhatározták 1871. október 15-én megalakítását. Működésének alapszabályait 1872-ben fogadta el a Belügyminisztérium, így megkezdhette tevékenységét. Az első, 60 évig tartó nehezebb időszak után, 1912. május 1-én, 85 évvel ezelőtt létrehozta Baja városa hivatásos tűzoltóságát.”- olvasható Bánáti Tibor kutatómunkájában.

    Isten éltesse tűzoltókat!

    Képgaléria

    Képgaléria: 150 éves a tűzoltóság, szobor avatás, ünnepi szentmise