22. Évértékelő

  • 2020. febr. 16.

Ma délután a Várkert Bazárban tartotta meg Orbán Viktor miniszterelnök 22. évértékelőjét. Az elmúlt száz év távlatában, az elmúlt tíz évben fejlődött a legtöbbet Magyarország.

 A kormányfő felidézte a 2010-ben kitűzött célokat, „bizonyítsuk a világnak, még mindig vagyunk valakik”. Kiemelte, hogy Washington és Brüsszel által kijelölt utak számunkra nem voltak járhatóak, ezért saját utat kellett kijelölnünk.  A 2010 előtti kommunista vezetés eladósította és a csőd szélére sodorta az országot, azonban sikerült talpra állni, stabilitást teremteni, újra azt mondhatjuk, jó magyarnak lenni. 2019-ben minden idők legtöbb beruházásról született döntés, megdőlt az export-rekord, a tőke fele pedig már keletről jött. A bérek is növekedésnek indultak, a minimálbér és a garantált bérminimum értéke megduplázódott, 2019-ben minden idők legtöbb beruházásáról döntöttek, valamint tavaly megdőltek az exportrekordok is. Megjegyezte, hogy Magyarország a lakosságát tekintve a 94., de exportban a 34. helyen áll.

Az utóbbi időkben a bűnözök jogai fontosabbak lettek az áldozatokénál, az ilyen ügyek több esetben is komoly port kavartak Európa szerte, ezért a kormány úgy döntött nemzeti konzultáció keretében kérdezi meg az emberek véleményét.

A nap fő témájaként beszélt a klímavédelemről, egyfajta riadót fújt, ezzel felhívva a figyelmet, hogy most kell cselekednünk. Épp ezért kidolgozásra került egy klímavédelmi akció terv, melyben szerepel az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, az egyszer használatos műanyagok betiltása, a folyók műanyagoktól való megtisztítása. A multiknak előírásra kerül a zöld technológiák használata (32 milliárd forinttal támogatják az erre irányuló beruházásokat a kis- és középvállalkozásoknál), minden újszülött után 10 fát ültet a kormány, a következő tíz évben meghatszorozzák a napenergia termelést, támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését, 2022-től csak elektromos buszok járhatnak a városi közlekedésben és jön az új zöld államkötvény, melynek bevételét a kormány csak klímavédelemre fordíthatja.

Az elmúlt évek családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően a családok és gyermekek jobb körülmények között élhettek. Több, mint százezren jutottak hozzá a babaváró hitelhez, amely a 10. legnépszerűbb kifejezés volt, amire az internetezők rákerestek. A négygyermekes anyák SZJA mentessége után a háromgyermekes anyák számára is be kell vezetni az SZJA mentességet, továbbá  a szülés utáni első fél évben jelenleg az anyák évi átlagkeresetük 70%-át kapják, ezt 100%-ra kellene növelni. – mondta a Miniszterelnök.

Az értékelés végén elmondta, sokan kérdezik a 2022-es kampányról, ezzel kapcsolatban kedvenc politikusa és filozófusa Muhammed Ali tanácsait fogja megfogadni: „lebegjünk, mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske”. Mondandóját a “Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindannyiunk fölött” – gondolattal zárta.

PT

Fotó: MH / Bodnár Patrícia