30. születésnap

  • 2020. febr. 10.

Kettős ünnepet ültek vasárnap a Belvárosi Templomban, ahol a Szent László ÁMK és jogelődjei 150. születésnapja mellett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége alapításának 30. évfordulójáról is megemlékeztek egy szentmise keretében. A szentmisét Fekete Szabolcs plébános Tarján Leventéért ajánlotta fel, aki súlyos betegséggel küzd.

Fotók: Kopri/Snassz.hu

A felajánlás nem volt véletlen, hiszen mindkét születésnapból alaposan kivette a részét Baja város díszpolgára. Tarján Levente alapítója volt 30 esztendővel ezelőtt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, valamint a bajai oktatási intézmény igazgatói tisztségét is éveken át betöltötte. A kettős jubileummal kapcsolatban beszélgettünk Tarján Leventével.

A KÉSZ a 30., a Szent László ÁMK pedig a 150. születésnapját ünnepli az idei esztendőben. Jól gondolom, hogy mindkét esemény alaposan megdobogtatja a szívét?

Természetesen. Nem mindennapi dolog, hogy az ember életében kettő ilyen fontos terület egyszerre ünnepel. Mondhatjuk azt is, hogy ez egy szerencsés véletlen, de mivel én nem hiszek a véletlenekben, így inkább azt mondom, hogy örömmel veszem ki a részem a kettős ünneplésből.

A KÉSZ 1989-ben alakult, azóta országos hálózatot hozott létre, számtalan szép eredménnyel. Ön szerint ott tart a szövetség, ahol kell, hogy tartson?

Azt gondolom, hogy igen. Ha visszagondolunk arra, hogy az alapításkor milyen célokat tűztünk ki magunk elé, akkor azt kell mondanom, sikerült ezen céloknak, ezen elvárásoknak megfelelni. Különösen a mostani európai történések igazolják vissza, hogy mennyire fontosak azok az értékek, amiket mi képviselünk. A mai zűrzavaros világban a keresztény értékrendet meg kell védeni, meg kell óvni. Az ország teljes területén ott vagyunk, mind a belső, mind pedig a külső misszióink jó úton haladnak.

Hogyan értékeli a bajai csoport jelenlegi helyzetét?

Én azt gondolom, hogy itt sincsen okunk a panaszra. Örömmel mondhatom, hogy az országban mintegy 70 csoport működik és a bajai az egyik legaktívabb csoport. Jó példa erre, hogy az óvoda és az iskola indulásakor több olyan hangot is lehetett hallani, hogy nem lesz jövője az intézménynek. Ezzel szemben, amíg más iskolák vagy megszűnnek vagy pedig csökken a tanulói létszámuk, addig nálunk ilyen problémákról nem lehet hallani. Mindez nem azért van, mert a hozzánk járó gyermekek szülei közül mindenki mélyen vallásos lenne, hanem mert azt kapják, amit elvárnak: mégpedig, hogy a gyermekük nyugodt és biztonságos körülmények között tanulhat, egy keresztény alapokra épülő oktatás keretében.

A KÉSZ céljai között egy ideje hallani lehet a teljes magyar egység megteremtéséről, azaz a határon túl élő honfitársainkkal való megfelelő kapcsolattartásról. Sikeres ez a folyamat?

Azt gondolom, hogy igen, sőt egyre sikeresebb. Fantasztikus érzés átélni azt, amikor egy-egy KÉSZ konferencián a Felvidékről, a Vajdaságból, az Erdélyből érkező csoportok képviselői tartanak előadásokat, amikor az ott élő emberekkel lehet beszélgetni. Csodálatos dolog megtapasztalni, hogy a tőlünk messze élő magyarok is ugyanúgy gondolkodnak, mint mi, nekik is hasonló az értékrendjük, mint nekünk. Ezek alapján is mondom azt, hogy sikeres az évekkel ezelőtt indított kezdeményezés.

A KÉSZ számára mindig is fontos volt a megfelelő közéleti szerepvállalás…

Ez egy érdekes dolog, mert a KÉSZ nem közvetlenül politizál, hanem más módon van jelen az emberek életében. Egyik példaként említhetném azt a segítséget, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának alapításánál nyújtottunk, vagy a másik ilyen eset a Cserkészet újraindítása volt városunkban. Próbálunk úgy részt venni a mindennapokban, hogy köztiszteletnek örvendő embereket ajánlunk oda, ahol szükség van a segítségükre.

PT