A fejedelemre emlékeztek

  • 2019. szept. 03.

Különleges kiállítási anyag, különleges helyszínen. Így is össze lehetne foglalni azt a kiállítást, ami hétfőn délután a Páduai Szent Antal Plébánia oratóriumában nyílt meg. Magyarország kormánya a 2019-es esztendőt Rákóczi Emlékévnek nyilvánította, mellyel kapcsolatban egy teljes programsorozatot hoztak létre. Ennek egyik része egy vándorkiállítás, amely egész évben járja az országot, és II. Rákóczi Ferenc életét mutatja be.

Az egykori fejedelemről, hadvezérről szóló anyag hétfőn Bajára érkezett, a különleges tárlatnak pedig a Barátok Temploma ad otthont. A megnyitón a házigazda, Schindler Mátyás plébános vállalta el a kiállítás méltatását. Ugyan a beszédje elején elmondta, hogy kicsit zavarban érzi magát, hiszen bár nagy kedvelője a történelemnek, még véletlenül sem érzi magát történésznek, pedig a történelemről nekik kellene beszélni. Ennek ellenére jó háromnegyed óra múlva mindenki számára bizonyossá vált, hogy Schindler Mátyás remek választásnak bizonyult. Ugyanis egy olyan átfogó történelem órát lehetett tőle meghallgatni, melynek köszönhetően gyakorlatilag minden olyan részletre, eseményre, történésre fény derült, ami II. Rákóczi Ferenc életútjával kapcsolatban fontos.

A kiállítás anyaga 9 tablóból áll, melyekről a fejedelem életútja, a szabadságharc szerveződése, legfontosabb állomásai köszönnek vissza. Megtudhatjuk, hogy kik voltak a kurucok, a labancok,  merre kellett menekülnie a hadvezérnek, valamint élete utolsó időszakáról is fontos információkat tartalmaznak a táblák. Schindler Mátyás a megnyitó végén elmondta: a mai magyaroknak talán az lehet a legnagyobb üzenet II. Rákóczi Ferenc életéből, hogy a magyarok mindig odafigyeltek a környezetükben élőkre, fontos volt azoknak a sorsa, a boldogulása. Ennek ma is így kell lenni, legyen szó a családunkról, a barátainkról vagy az ismerőseinkről.

A történelem szerelmeseinek igyekezniük kell a plébániára, hiszen a tárlat mindösszesen 2 hétig lesz Baján, utána már Kalocsán lehet majd megtekinteni. A vándorkiállítás bátran ajánlható iskolai osztályok számára, remek program lehet a tanév bevezetéshez.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Rákóczi Emlékév tárlat megnyitó