A futópálya sem épül meg a szigeten

  • 2020. ápr. 16.

Újabb sokk érte a sportok kedvelőit Baján. Februárban beszámoltuk róla, hogy a város visszaadja a szabadtéri görpark építésére elnyert pályázatot https://bacskaiharsona.hu/news/rendkivuli-testuleti-ules/. A döntés sokak számára megosztó volt, leginkább a fiatalok és az extrém sportok kedvelői körében váltott ki felháborodást.  A testületi ülés keretében László Károly alpolgármester már ekkor említést tett a futópálya építésének halasztási tervéről is, mely a mai nappal beigazolódott.

Az előző városvezetés döntése értelmében Baja város csatlakozott az Országos Futópálya-építési Programhoz, melynek keretében 75 millió forint összköltségben rekortán (rugalmas és biztonságos burkolat) futópálya épült volna  a Petőfi-szigeten. A beruházás költségein 50-50%-ban osztozott volna az önkormányzat és az állam. Nyirati Klára polgármester április 16-án saját hatáskörben a korábban beadott  pályázatot visszavonta és hatályon kívül helyezte, tehát a város az elnyert pályázati összeget kamattal együtt kényszerül visszafizetni. A döntést a polgármester a koronavírus járvány okozta megszorító intézkedésekkel magyarázza, viszont amint azt fentebb is említettük, László Károly alpolgármester már jóval a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, a februári testületi ülésen utalt a pályázat halasztására, visszavonására.

A futás a Bajaiak körében az egyik legkedveltebb sportolási és kikapcsolódási lehetőség, ezért komoly várakozás övezte a fejlesztést. A Kikelet Félmaraton az évek során a város legnagyobb tömeget megmozgató sporteseményévé nőtte ki magát, míg a Petőfi-szigeten napi szinten több száz futó és sportoló húz nyúlcipőt, hogy gyűjtse a kilométereket. A döntés értelmében a sportág szerelmeseinek úgy tűnik, tovább kell várakozniuk a kényelmes és biztonságos körülményekre. Az újabb fejlesztés megvonása nem fest túl rózsás jövőképet, hiszen ez már a második visszaadott támogatás, így már mintegy 70 millió forint fejlesztési pénztől esett el városunk.

Putnik Tamás