A hősök köztünk élnek

  • 2018. aug. 05.

Rekord alacsony vízállás és árnyékban 35 Celsius fok. Ezek a körülmények várták a 30. Budapest-Baja evezős regatta résztvevőit pénteken. A fővárosi Lágymányosi-öbölből hajnali öt órakor rajtolt el az első egység, majd a többiek is nekivágtak a több mint 160 kilométer teljesítésének.

Az evezős hajók mellett kajak-kenuk és sárkányhajók is szép számmal indultak, összesen 45 hajóban 155 fő szelte a kilométereket. A legnagyobb kihívást az óriási hőség jelentette, azonban az alacsony vízállásnak köszönhetően alig volt sodrása a Dunának, ami újabb nehézséget okozott a sportolóknak.

Az első egység öt óra előtt érte el a Sugovicát, míg az utolsó hajót este kilenc órakor kísérte be a záró komp. Itt érdemes megjegyezni, hogy előzetesen a körülmények miatt több kiesővel is számoltak, azonban a sportemberek teljesítményének értékét mutatja, hogy végül senkit sem kellett felvennie a kompnak.

Az abszolút győzelmet a Ganz Evezős Egylet három fős egysége szerezte meg, míg a legjobb bajai versenyző az egyéniben induló Döbröntey Réka volt.

A pénteki napot követően szombaton már az 500 méteres sprint versenyen álltak rajthoz a hajók, majd a 17 órától megtartott eredményhirdetést követően az elmaradhatatlan halászlével és hajnalig tartó bulival ünnepelte a mezőny a 30. Budapest-Baja regattát.

PT