A kis kocsmától az újdonságokig

  • 2019. jún. 14.

Az idén már a 11. alkalommal rendezték meg a Bajai Gabona Partnerség Találkozót. A bajai kikötő ügyvezetője, Nagy László köszöntőjében elmondta: 11 évvel ezelőtt egy kis kocsmában lefolytatott baráti beszélgetés keretében merült fel a konferencia ötlete. Akkor a felek nem gondolták volna, hogy 11 év elteltével már ott fognak tartani, hogy az ország egyik legrangosabb szakmai konferenciájaként tartják számon a bajait.

Egy évtizeddel ezelőtt még újdonságnak számított a szakmában aratás előtt egy-egy ilyen jellegű rendezvény, ma pedig már szinte minden hétre jut az ország valamely pontján egy hasonló. Ennek ellenére a bajai a mai napig népszerű a szakemberek körében, sőt az elmúlt évek során nemzetközivé is vált a konferencia. Az idén is több külföldi partner érkezett Bajára, a házigazdák mellett a konstancai, a pancsevoi és a vukovári kikötő vezetői is jelen voltak a megbeszéléseken.

Az idei rendezvény több újdonságot is hozott. Az egyik ilyen, hogy a bajai kikötő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával közösen szervezte meg a konferenciát, annak helyszíne is az egyetem campusa volt. dr. Bíró Tibor, az NKE dékánja köszöntőjében elmondta: hosszú egyeztető tárgyalásokat követően jutottak el idáig, örül annak, hogy aktív részesei lehetnek a szakmai napnak. Az általuk biztosított gyakorlat orientált szakmai képzésbe remekül illeszkedik a konferencia témája.

A város nevében Fercsák Róbert köszöntötte a konferencia résztvevőit. Baja polgármestere örömét fejezte ki, hogy Magyarország legnagyobb agrár kikötőjének a helyszínén, Baján immáron a 11. alkalommal gyűlnek össze az agrárium és a kereskedelem képviselői. Hozzátette: az elmúlt 10 évben mintegy 10 országból regisztráltak már a konferenciára, ami Baja város jövője szempontjából hasznos lehet.

A fő témát természetesen ezúttal is a gabona szolgáltatta, azonban új szakmai területekről, új témákról is lehetett előadásokat hallgatni. Az első előadó Zsigó Róbert államtitkár volt, aki napi aktualitásokról adott át fontos és hasznos információkat. A további szakmai előadásokat követően pedig a résztvevők átmentek a kikötőbe, hiszen ezen a napon a Bajai Kikötő Napját is ünnepelték. Ott egy tányér bajai halászlé és egy pohár finom bor társaságában folytatódhatott a kötetlen beszélgetés.

PT