“A kő marad!”

  • 2019. ápr. 23.

Mostantól emléktábla őrzi a város díszpolgára, M. Katanics Mária emlékét. A nemzetközi hírű karnagy, zenepedagógus és énektanár 2017-ben hunyt el, az önkormányzat kezdeményezésére most a Szent Antal utcában álló szülői ház falára helyeztek el egy márvány táblát. Az ünnepség kezdetén Vedelek Norbert alpolgármester, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte: a város vezetése mindig is támogatta azokat a kezdeményezéseket, melyekben a városunk nagy szülöttei,  a díszpolgárok előtt tiszteleghetünk. Bajáról számtalan értékes életút indult, Baja város közössége megbecsüli azon személyek emlékét, akik öregbítik városunk hírnevét.

 Vedelek Norbert után dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens mondta el Mohayné Katanics Mária életének főbb állomásait, kitérve a szakmai sikereire. Az egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinthető, hogy 1959-ben megalapította a Szilágyi Erzsébet Női Kart, melynek 50 éven át karnagya volt. Rendszeresen szerveztek önálló fellépéseket, de hazai és nemzetközi kórusfesztiválokon is felléptek. Összesen 27 új magyar kórusmű ősbemutatója fűződik a nevükhöz. Katanics Mária az oktatás terén is maradandót alkotott, hazai és külföldi tanfolyamokon, szemináriumokon adta át tudását. Pályafutása során számtalan rangos szakmai díjat, elismerést vehetett át.

A család nevében Mohay Tamás, Katanics Mária fia köszöntötte a jelenlévőket, aki édesanyja szülői házhoz kötődő viszonyát is felidézte. Az emléktáblát a családtagok mellett Vedelek Norbert alpolgármester leplezte le.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Katanics Emléktábla avató ünnepség