A legendára emlékezve főztek egy jót

  • 2019. aug. 12.

Szombaton délelőtt ismét előkerültek a halpucoló kések, a szakácsok serényen vágták a hagymát, a háziasszonyok büszkén tették az asztalra a kifőzött tésztát. Egy baráti társaság bő három évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy egy főzőversennyel állít emléket a néhai legendás halfőző bajnoknak, Farkas Sobri Józskának. Az idei már a 31. Sobri Kupa volt, melyre a munkanap ellenére szép számmal jelentkeztek a főzők.

A szervezők ezúttal kettő kategóriát hirdettek meg, a hagyományos ponty halászlé mellett vegyes halételek kategóriába lehetett nevezni. Előbbibe összesen 31, míg az utóbbiba 8 nevezés érkezett. A pontyot a szervezők biztosították a séfek számára, míg a vegyes halat mindenki magának kellett, hogy beszerezze.

Bögi István András, Nagybaracska polgármestere köszöntőjében elmondta: a 31 évvel ezelőtt megálmodott és útjára indított verseny méltó emléket állít mind Sobri Józskának, mind a bajai, mind pedig a Sobri-féle nagybaracskai halászlének.

A hivatalos megnyitót követően az asztaloknál megkezdték a hungarikummá vált bajai halászlé elkészítését, ki fával, ki pedig gázpalack segítségével csiholta a tüzet. A baráti társaságoknál gyakran lehetett hallani a poharak összetalálkozását, az idő előre haladtával nem csak a hőmérő higanyszála, hanem a hangulat is emelkedett.

A főzőhelyeket a tisztaságot, a terítéket és a higiéniát ellenőrző zsűri is meglátogatta, ők is pontokkal díjazták az igyekezetet. Az elkészülő halászleveket pedig szakértő zsűri értékelte, egy 1-100-ig terjedő pontrendszer alapján. A halfőző bajnokokból, mesterszakácsokból álló csapat visszajelzése remek volt, sok-sok finom étel került az asztalokra.

Győztes azonban kategóriánként csak egy lehetett. Az al-Dunai halászlevek között Gyuricza Tibor nyert, míg a vegyes hal kategóriában Ikotity József szerezte meg a győzelmet, mindketten a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének a tagjai. A legszebben terített asztal különdíjat Bíró Antal és barátai vihették haza.

PT

Képgaléria

Képgaléria: 31. Sobri Kupa