A nyúlon túl

  • 2019. ápr. 10.

Egy 380 millió forintos beruházásnak köszönhetően megújult a bajai nyúl vágóhíd, valamint egy teljesen új, 600 négyzetméteres csomagolóraktár is épült a Bokodi úti telephelyen. Az ünnepélyes átadót kedden délután rendezték, melyen dr. Nagy István agrárminiszter is részt vett.

Az üzem tulajdonosai 10 évvel ezelőtt csődközeli helyzetben vették meg a céget, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára az ország legnagyobb nyúlhús feldolgozója lett. Sándor Ferenc ügyvezető köszöntőjében elmondta: egy teljesen új pályán kellett megtanulniuk játszani, amiben hatalmas segítséget kaptak a beszállítóktól, a partnerektől, a kollégáktól és nem utolsó sorban a családjaiktól.

Jelenleg 183 fő dolgozik a vágóhídon, ahol az előállított termékek 95%-a feldolgozott, hozzáadott értékkelt megnövelt. Óránként mintegy 1600 nyúlat vágnak le, ami évente 2-2,1 millió állatot jelent. Jól mutatja az ágazat fejlődését, hogy 10 éve 5 vevője volt a cégnek, míg jelenleg 50 vállalkozással állnak kapcsolatban.

Az ünnepségen Dr. Nagy István elmondta: ebben az esetben is igazolódott azon véleménye, miszerint baj és gond esetén fejleszteni kell. Az elmúlt időszakban több területen kaptak támogatást az ágazatban dolgozók, melyek azt a célt szolgálják, hogy a jelenlegi 4-4,5 millióról 2022-re 7 millióra növekedjen az országban a nyúl vágó állatok száma. Jelenleg az egy év alatt megtermelt mintegy 10 ezer tonna nyúlhús 97%-a export, így az ágazat hazai fejlődése érdekében az import piacot is erősíteni kell. Évente átlagosan 20 dkg nyúlhúst esznek a magyar emberek, ezt az adagot 0,5 kg-ra kellene emelni.

Az ünnepség zárásaként Bede Róbert mesterszakács nyúlhúsból készült ételkülönlegességeit lehetett megkóstolni.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Nyúlvágó üzem átadó ünnepség