A polgárőröket ünnepeljük

  • 2020. jún. 27.

A biztonsági iránti vágy az ember alapvető igénye. Ez az igény jelentős hatással volt arra, hogy kialakulhatott a család és annak nagyobbik egysége, a nemzet és a társadalom. Mindez azonban csak kemény munkával jöhetett létre, amelyből a polgárőrök is bőven kivették részüket.

Június 27-e az Országos Polgárőr nap. A szervezet igazi hungarikumnak számít, az Európai Unióban ugyanis ismeretlen a „polgárőr”-fogalom.

A Polgárőrség Magyarország egyik jelentős, nagy létszámú civil szervezete. Célja a közrend és közbiztonság fenntartásának támogatása, segítése. Mindez kiterjed a határőrizetre, a környezet- és természetvédelemre, a vészhelyzetek megelőzésének kezelésére, a társadalmi bűnmegelőzésben való részvételre. A polgárőrök fontos feladata az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, valamint a helyi közbiztonság közösségi védelme.

Több mint negyedszázaddal ezelőtt, 1994-ben Törökszentmiklóson volt az első Országos Polgárőr Nap, és azután minden évben több ezer polgárőr váltakozó helyszínen ünnepelt és tett hitet az ország illetve a bűnmegelőzés mellett.

A polgárőr elköteleződés teljes embert kíván, hiszen a tagok folyamatosan képzéseken vesznek részt. Felmérések szerint a lakosság egy része azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés. Minden polgárőr, a megyei és az országos vezetők is, térítés nélkül végzik önként vállalt tevékenységüket. Ugyanakkor a lakosság széles körben felismerte az önszerveződés fontosságát, ami abban is megmutatkozik, hogy nemcsak a városokban, de már a kisközségekben is működnek polgárőrségek.

Isten éltesse mindnyájukat a mai jeles nap alkalmából!

Fotó: Sóki Tamás/MTI