A rímek világában

  • 2019. márc. 22.

“A vers olyan emberi beszéd, ami a dallal, az ősi dallal rokon. Rokon avval a kimondhatatlannal, ami már-már titkos, sámáni mesterség. A vers az ember legtöményebb megnyilvánulása, leganyagtalanabb röpülése, legforróbb vallomása a létről.”

Latinovits Zoltán így foglalta össze gondolatait arra a kérdésre, hogy mi is igazából a vers? Erre az emberi beszédre biztatták az általános iskolás gyermekeket az idei évben is, és bizony a hívó szóra sokan mondtak igent. Már az iskolai selejtezőkben rengeteg fiatal mondta el kiválasztott versét, a legjobbak pedig ezúttal az Újvárosi Iskolában rendezett városi versenyen szavalhattak.

Ábrahámné Tóth Edit, a házigazda iskola igazgatója köszöntőjében elmondta: örül annak, hogy az Újvárosi iskola adhat otthont a területi versenynek, melyre 9 település, 18 intézményének 65 diákja jött el. A fiatalok négy korcsoportban versenyeznek, valamennyi korcsoport külön teremben, külön bizottság előtt adhat számot felkészültségéről.

Kovács Karolina önkormányzati képviselő hivatalos köszöntőbeszéd helyett egy saját élményét mesélte el, miszerint ő is indult korábban iskolai versmondó versenyen és az ott előadott mű az egész életét végig kísérte, különböző élethelyzetekben köszönt vissza.

Szalai Anikó, a Bajai Tankerület részéről köszöntötte a fiatalokat, akiknek azt kívánta, hogy a vers, az irodalom iránti szeretetük és kötődésük az egész életükön keresztül kísérje el őket.

A négy korcsoport első helyezettjei az április elején Kiskunhalason rendezendő megyei döntőn képviselhetik a körzetünket. Az első korcsoportban Fenyvesi Luca Mimi, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola diákja nyert, míg a második korcsoportban a szintén Szent Balázsba járó Farkas-Darnai Lina végzett az élen. A harmadik korcsoportosok között a Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola növendéke, Barabás Áron volt a legjobb, míg a hetedik, nyolcadik osztályosok mezőnyében Kormos Benke Sándor, az Újvárosi Általános Iskola tanulója győzött.

PT