A Szeremlei borsos kalács a Megyei Értékek között

    • 2020. máj. 04.

    Szeremlén az ünnepi asztal elmaradhatatlan étke a borsos kalács. A lágy kelt tésztából készült kerek kalács, melyet kisülés után forrón meghempergetnek a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártóban „nemzeti étel” Szeremlén. Nevezték kálvinista kalácsnak is, hiszen minden nagy egyházi ünnepen sütötték ezt a sós-édes süteményt elsősorban a falu tősgyökeres református közössége. A családi események, ünnepek záróakkordja is ez az étel volt. Lakodalmak készítőjében pénteki záró étel, keresztelőkön pedig ezt adták „komakalácsnak” a hazainduló keresztszülő-pároknak.

    Alapja a mártó nélküli, ugyanebből a tésztából készült pusztakalács.

    Receptje a következő:

    Hozzávalók a tésztához:
    2 kg búzaliszt,
    1 liter tej, ha lehet jó zsíros, nem az agyonpasztőrözött
    3 marék cukor,
    10 dkg élesztő,
    só, az ujjak végével felmarkolva, az annyi, mint 10 g
    1 egész tojás, tyúkok alól
    4 tojássárgája, mert a fehérjétől kemény lesz a tészta
    kb. 1 dl olvasztott tyúkzsír (étolajjal helyettesíthető, de így az igazi)
    kb. 1 dl étolaj, a zsírosság jót tesz a tésztának

    Hozzávalók a kenyőjéhez:
    3 nagy doboz tejföl
    2 dl étolaj, zsírral is mehet kb. 2 púpos evőkanállal felolvasztva
    kb. 2 teáskanál só,
    3/4 csomag őrölt fekete bors

    Lényeges tudnivaló, hogy minél lágyabb a tészta, annál foszlósabb a kalács, valamint az is, hogy a mártogatás után le kell a meleg kalácsot borítani, és letakarni, hogy saját gőzében puhuljon meg a tészta. Napokig finom, különösen melegítve! A borsos kalács olyan speciális lokális ételtípus, amely a Duna alsó szakasza mentén mindössze néhány sárközi település (pl. Szeremle, Érsekcsanád, Báta) gasztrokultúrájában található meg. Van, ahol a formája más, van ahol a mártójába lisztet is tesznek és hosszúkásra fonják. Szeremle népessége mindig is magáénak vallotta ezt a különleges kelt süteményt, és úgy tartják, hogy a szomszéd falvakba házasodott szeremleiek terjesztették el azt.

    A borsos kalács Szeremle azon néprajzi gasztronómiai értéke, mely képes volt szinte változatlan formában fennmaradni az elmúlt évszázad nagy társadalmi, szokásbeli és értékrendi változásai ellenére is. A népviselet, a halászat és a pünkösdi néphagyomány mellett ez a község egyik jellegzetessége, melynek készítése szinte minden szeremlei háztartásban ma is élő hagyomány, és kisebb házankénti elkészítési különbség ellenére egyik legősibb szokás. Ennek megőrzése egyik legfontosabb feladatunk.

    Fotó: Nemes Róbert
    Forrás:
    bácskiskunmegyenemzetiertekei.hu