“A szívembe zártam Baját.”

  • 2020. jún. 29.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy 2014 őszén új időszámítás kezdődött a Sugovica VSE-nél. Ekkor érkezett ugyanis Bajára Fülöp Tibor és Beleon Zsolt, akik a elmúlt hat esztendő során a szakmai munkáért feleltek az egyesületnél. Munkájuk eredményességét mutatja, hogy megduplázódott az utánpótlásban szereplő gyermekek száma, a különböző korosztályos csapataink remekül helytállnak az országos bajnokságokban. Az elmúlt években Fülöp Tibor “kettős életet” élt, hiszen a bajai fiatalok mellett a dunaújvárosi női csapatnál is dolgozott. Most pedig választania kellett, hiszen a sok utazás, a két város közti ingázás rengeteg időt és energiát emésztett fel. Úgy döntött elköszön a Sugovica VSE-től és az ősztől már csak Dunaújvárosban vállal feladatot.

Az utazás volt főként fárasztó, a munkával se itt, se ott nem volt gondom – vágott bele a döntés körülményeinek boncolgatásába Fülöp Tibor. Nagy különbség nem volt a munkában, Baján is le kellett rakni az alapokat, ott is voltak hibák, azokat kellett kijavítani. Mindig szükség van az ilyen jellegű munkára, akár gyerekkorban, akár felnőtt korban.

Nehéz döntés volt?

Dunaújvárosban sokkal több gyerek van, úgy gondolom ott nagyobb szükség van arra, hogy besegítsek. A Beleon Zsolt kollégám egy megfelelő ember arra, hogy tovább vigye azt a munkát, amit itt megkezdtünk Baján. Ráadásul egy-két bajai srácot elkezdte érdekelni a vízilabda edzői szakma, így lesz neki segítsége bőven. Nem szívesen hagytam volna itt Baját, ha nincs egy olyan ember akiben megbízom és tudom, hogy jó munkát végez.

Dunaújvárosban eddig a felnőtt csapat mellett dolgozott. Szavaiból azt veszem ki, hogy most bővül a feladatok köre?

Ott is elkezdtem az utánpótlással is foglalkozni. A 2008, 2009, 2010-es korosztályoknál ott is elkezdődtek az alaplerakások. Lábtempók, labdafelvételek, ami utána az egész pályafutását befolyásolja egy vízilabdázónak.

2014 óta dolgoztak Baján. Hogyan értékeli a mögöttünk hagyott éveket, mennyire sikerült megvalósítani a terveket?

Minden Bajáról kikerült és most itt dolgozó gyerekre nagyon büszke vagyok. Vízilabdásként is kerültek el játékosok nagyobb múlttal rendelkező csapatokhoz, mint például a BVSC, a Vasas, a Pécs vagy a Szeged. Emellett nagyon sok gyerekünk került el egyetemre, főiskolára, ami úgyszintén nagy büszkeséggel tölt el engem. A vízilabda mindig is az intelligensebb, okosabb emberek sportja volt, emellett pedig a szülőkbe és a gyerekekbe is kicsit sikerült beletenni a vízilabda szeretetét.

Hogy fogadták a bajai fiúk a hírt?

Megértették az okokat és az indokaimat. Többen mondták, hogy jó lenne, ha még itt maradnék, de mondom én 100%-ig biztos vagyok abban, hogy a Zsolt ezt a vonalat nagyon szépen tovább tudja majd vinni.

Pozitív emlékként marad meg a pályafutásában Baja?

Mindenképpen. Nagyon jó embereket ismertem meg Baján, úgy szülőket, gyerekeket, vezetőket, városi lakosokat. Azt mondhatom, hogy talán barátokat is szereztem itt, remélem ők is úgy gondolják. A szívembe zártam Baját, magát a várost és ezt a csapatot is.

PT