A turizmust és a sportot erősítik a testvérvárosok

  • 2019. jún. 21.

Újabb szakaszába lépett a “Baja-Sombor Greenways” elnevezésű határon átnyúló pályázat, melyben a bajai önkormányzat a zombori önkormányzattal közösen vesz részt. A sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 400 ezer eurós keretösszeg áll rendelkezésre, melyből mindkét városban több fejlesztés is megvalósulhat.

Fotók: Kopri/Snassz.hu

A projekt még tavaly májusban indult és jövő májusig tart, azonban már most vannak látható jelei. Csütörtökön délben például Zomborban átadták a vadonatúj kajak-kenu házat, amely a helyi kajak-kenu klubnak lesz a bázisa. Egy régi raktárépületet alakítottak át, melyben konditerem, vizesblokkok és öltözők is találhatók. Az ünnepélyes átadón Dusanka Golubovic, Zombor polgármestere mindenkinek megköszönte a munkáját, valamint kiemelte a bajai önkormányzattal fenntartott remek kapcsolatot és együttműködést.

Bajai részről Kovács Csaba önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, aki a két város közötti több évtizedes múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolatra hívta fel a figyelmet, valamint kiemelte a pályázatban rejlő együttműködési lehetőségeket. Beszédét egy idézettel zárta, miszerint “A tartalmas és mély barátságok alapköve a közös élmény.”

Zomborban a most átadott kajak-kenu ház mellett 2 kerékpáros szolgáltató pontot is létesítenek, de hamarosan Baján is látható jelei lesznek a pályázatnak. A Sugovica strandon egy akadálymentesített napozóterasz fog épülni, valamint egy kerékpáros és vízi szolgáltató pont is megépül.

A projekthez kapcsolódóan három sportesemény is lesz a közeljövőben. “Szomszédok látogatása” elnevezéssel kétirányú kerékpáros verseny lesz Baja és Zombor között, de ugyanezt az útvonalat az ultrafutók is megteszik a hagyományos versenyük keretében. Valamint lesz egy kajak kalandtúra is, így elmondható, hogy földön és vízen egyaránt megmozgatja a testvérvárosokat a pályázat.

PT