Ajándékba kapott foltok

  • 2019. jan. 22.

Ajándékátadóra hívták a sajtó munkatársait kedd délelőtt a Türr István Múzeumba. A Sugovica Foltkör tagjai ugyanis jó egy évvel ezelőtt egy pályázati felhívás hatására nagy munkába kezdtek, a végeredményt pedig a bajai múzeumnak ajándékozták.

Andrási Rita, a Sugovica Foltkör vezetője elmondta: olyan alkotást szerettek volna létrehozni, amellyel a hagyományaink előtt tudnak tisztelegni. A tervezéskor sok segítséget kaptak N. Kovács Zita múzeum igazgatótól és Kothencz Kelemen néprajzkutatótól, így jutottak el a sárközi motívumokhoz. Ebben szerepet játszott a múzeumban látott sárközi főkötő, valamint Undi Mária Magyar kincsesláda – Sárközi fejkötőhímzések c. kiadványa.

A foltkör vezetője hozzátette: az alkotás elkészítése idején rengeteget voltak együtt, aminek komoly közösségépítő ereje is volt, ennek külön örül. A munka során igyekeztek ragaszkodni a sárközi motívumok formavilágához, még akkor is, ha azok eredeti méretét meg kellett változtatni. A falikép 2018. július végén készült el, most pedig örömmel adják át a múzeumnak, tudva azt, hogy jó helyre került.

Kothencz Kelemen néprajzkutató egy latin idézettel köszönte meg az ajándékba kapott faliképet, miszerint “a könyveknek is meg van a maguk sorsa”, utalva ezzel arra, hogy a könyvek mellett a tárgyakkal is így van ez. Az ő dolguk pedig, hogy begyűjtsék, megőrizzék és közzé tegyék ezeket  a tárgyakat. Elmondta: minden közösségnek a helyi dolgokból kell táplálkozniuk, ezért is örült a foltvarrók megkeresésének.

A város nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester dicsérte meg az alkotást és köszönte meg a foltkör tagjainak a munkáját.

PT