“Aki nem tiszteli a múltját, annak nincsen jövője”

  • 2019. jún. 27.

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepéhez, Semmelweis naphoz közeledve ünnepséget rendeztek a bajai kórházban. Az esemény több szempontból is fontos volt, hiszen ezen alkalommal lehetőség volt megköszönni az egészségügyi szakdolgozók munkáját, valamint az intézmény 225 éves fennállásról is megemlékezhettek.

Az ünnepi évet Fercsák Róbert polgármester nyitotta meg, aki elmondta: a mai kórházi dolgozók méltó utódai az elmúlt évtizedek kiváló szakembereinek, akik hosszú időre nyomot hagytak maguk után a kórház történelmében. A polgármester elmondása alapján nem érkezett üres kézzel erre napra, hiszen jó híreket is hozott. Az egyik ilyen, hogy a csütörtök délelőtti testületi ülésen döntés született arról, hogy az egyik Damjanich utcai ingatlant a város a kórház részére használatra adja, hogy a Bajára érkező szakdolgozóknak könnyebb legyen a letelepedés. A másik örömhír, hogy a végéhez közelít annak a projektnek az előkészítése, amivel öt darab építési telket adnak a kórháznak hasonló célokból.

A bajai Szent Rókus Kórház a város vezető, és egyben legnagyobb foglalkoztató intézménye, ahol az elmúlt 8 esztendő során 6 milliárd forintos fejlesztés ment végbe. A fejlődés és a mai munka színvonala méltó a 225 éves múltra, erre hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Gábor főigazgató. “Aki nem tiszteli a múltját, annak nincsen jövője.” – mondta a főigazgató, utalva rá, hogy vigyázni kell a múltra és azt át kell adni az utókornak. Hozzátette: az ünnepi év számtalan nagy rendezvényt tartalmaz, így a következő hónapok során lesz kiállítás, tudományos előadás és sok-sok meglepetés. Dr. Tóth Gábor konkrétumokról is beszélt, az egyik ilyen az Egészségfejlesztési Irodával közösen meghirdetett szűrőprogram, melyben a kórházi dolgozók vehetnek majd részt. Szintén a tervek között szerepel a kórház udvarán lévő egykori szökőkút újbóli üzembe helyezése.

A legnagyobb mosolyt Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője csalta az arcokra, amikor is elmesélte egy közelmúltbeli beszélgetését az egyik pap ismerősével. Az atya a kánikulában az egyik ministráns fiúval beszélgetett, aki a következő kérdést intézte a paphoz: nyári mise lesz ma? Mire a pap megkérdezte, hogy az meg milyen? Hát rövidebb, mint a téli – hangzott a fiú válasza. Nos, a politikus is megígérte, hogy nyári beszédet hozott, melyben köszönetet mondott az elmúlt időszak szolgálatáért, a következő hónapokra pedig megértő társat és segítő kollégákat kívánt a kórház dolgozóinak.

Az ünnepség keretében a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozókat is díjazták, így többen is elismerést vehettek át. Az ünnepi év tehát kezdetét vette, hamarosan több program is jelzi, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház a 225 éves fennállásával a Dél-Alföld legidősebb intézménynek számít és országos viszonylatban is az első 10 között van.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Semmelweis nap