Bajai diákokat kérdeztünk az érettségiről

  • 2020. máj. 06.

A hét elején megkezdődtek a 2020-as érettségi vizsgák, ahol az országban 1144 helyszínen, a koronavírus-járvány miatt szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett adhatnak számot tudásukról a végzős diákok. A Bácskai Harsona szerkesztősége a Bajai III. Béla Gimnázium frissen érettségizett tanulóit kérdezte az érettségi, de elsősorban a mai történelem vizsga tapasztalatairól.

Antóni Gergő (18 éves) elmondta, hogy az esszék, tehát az írásbeli érettségi második része számára egyszerűbb volt az első, rövid válaszokat igénylő feladataihoz képest. Az esszék közül hosszú feladatnak a Károly Róbert gazdaságpolitikájáról szólót, rövid feladatnak pedig Németország II. világháború előtti politikájáról szólót választotta. Magyarország Kormánya az érettségi biztonságos lebonyolítása és a pedagógusok, érettségizők védelme érdekében számos intézkedést hozott. Az ifjú érettségiző elmondta, hogy a tantermen kívül kötelező volt a maszk viselése, illetve ha szótárt, egyéb intézmény által biztosított segédeszközt kívántak igénybe venni, akkor kesztyűt kellett húzni. A mosdókat egyesével lehetett igénybe venni, ez a korábbi évekhez képest jelentős változást nem jelent. A továbbtanulással kapcsolatban elmondta, hogy a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karára készül logisztikai mérnöki alapszakra. A holnapi napon nem fog érettségizni, a héten még német nyelvből kell számot adnia tudásáról, a jövő héten pedig informatikából fog emelt szintű vizsgát tenni.

Kákonyi Máté (18 éves) elmondta, hogy az idei középszintű írásbeli vizsgán az I. Károly reformjaihoz kapcsolódó esszé sok érettségiző helyzetét könnyítette meg, véleménye szerint ez a téma sokaknak kedvezett. Gergőhöz hasonlóan szintén a feladatsor első részét ítélte meg nehezebbnek a második részéhez képest. A felkészülésben az Oktatási Hivatal weboldala és számos internetre feltöltött videós segédanyag segítette Mátét a mai vizsgában, amelytől elmondása szerint egy erős négyest vár. Szintén a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karára készül, ő azonban járműmérnöknek szeretne továbbtanulni. A tegnapi napon emelt szinten érettségizett matematikából, a mai nap további részében, illetve a holnapi napon a pénteki német nyelvi érettségire fog készülni. Ez zárja a vizsgáinak sorát, hiszen informatikából tavaly már előrehozott érettségit tett.

Petrás Gréta (18 éves) az idei történelem írásbelit elfogadhatónak értékelte. Véleménye szerint az idei évben a források sokkal többet segítettek, mint a korábbi években. Az esszéfeladatok közül a II. világháború előzményeit, Németország 1930-as évekbeli terjeszkedését, illetve Károly Róbert gazdaságpolitikáját választotta, melyekhez a történelmi atlasz rendkívül sokat segített neki. Az elmaradt szóbeli vizsgákkal kapcsolatban szomorúságát fejezte ki, hiszen ő ebben javítási lehetőséget látott. A hétvégéig nincs pihenés, hiszen holnap angolból középszinten, pénteken pedig németből emelt szinten kell bizonyítania a gimnáziumban szerzett tudását. Ennek ellenére a mai nap hátralévő részében a sorozatoknak és a pihenésnek szenteli idejét. Első helyen a Szegedi Tudományegyetemre adta be a jelentkezését, pszichológia szakra.

Bencses Réka (19 éves) elmondta, hogy szerinte a történelem érettségi teljesen korrekt volt, számára az első rész sem okozott nehézséget. A második részben ő is Károly Róbert gazdasági reformjaival, illetve Németország terjeszkedésével kapcsolatos témákat fejtette ki. A szóbeli vizsgák elmaradásával kapcsolatban örömét fejezte ki, szerinte ezzel könnyítettek a diákok helyzetén. Az érettségi vizsgatárgyak többségére az egész tanév során célirányosan készültek, ezt az utolsó két hétben korábbi évek feladatsorainak megoldásával egészítette ki. A holnapi napon az angol nyelvi érettségivel véget érnek az hét megmérettetései, a vizsgák sorát pedig a jövő heti informatika zárja. A tervei szerint a mai nap során a holnapi vizsgájára készül.

Horváth Bálint (18 éves) megítélése alapján a mai történelem vizsga egyszerű volt, a korábbi feladatsorok ismeretében ilyen nehézségűre számított, az esszék számára különösebb nehézséget nem okoztak. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt három nap tapasztalata szerint a tavalyi írásbeli vizsgákhoz képest az ideiek könnyebbek voltak. Az elmúlt két hónapban a felkészülésben nehézséget jelentett számára az online távoktatás sajátosságaihoz való alkalmazkodás, viszont a tudás oroszlánrészét a digitális oktatás előtt már elsajátította. Reményei szerint így a lehető legjobban fognak sikerülni a vizsgák. Több helyre is jelentkezett, többek között az Óbudai Egyetem mérnökinformatikus szakára, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem programtervező informatikusi szakára. A biztonsági, illetve egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a dolgozat beadásakor kesztyűt és maszkot kellett viselniük. Az emelt szintű informatika zárja majd az írásbeli vizsgáinak sorát.

PT