Befejeződött a Józsefvárosi csapadékvíz elvezető csatorna-hálózat fejlesztésének I. üteme

    • 2020. okt. 21.

    Lezárultak az előző városvezetés által elnyert pályázatból megvalósult, a Baja Józsefvárosi csapadékvíz elvezetés I. ütem kivitelezési munkálatai.

    Ezzel kapcsolatos sajtóközleményt tesszük közre:
    Befejeződtek a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés Baján a vízkár veszélyeztetettség csökkentése érdekében” tárgyú, TOP-2.1.3-15-BK1-2016-00012 kódszámú projekt keretében a Józsefvárosi városrész (I. ütem) csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztés munkálatai. A projekt megvalósításához Baja Város Önkormányzat 2020. szeptember 30. napjáig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 750.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

    A projektben megvalósuló beruházás elsődleges célja a csapadék- és belvízelvezető csatornahálózat fejlesztése, ezáltal a csapadék- és belvízbiztonság növelése, mellyel fokozódhat a személy- és vagyonbiztonság is. A fejlesztés olyan területekre fókuszált, ahol a csapadékvíz-elvezetés nem teljesen megoldott.

    Józsefváros, a város legmélyebben elhelyezkedő városrésze. A fejlesztésben szereplő utcák a település északnyugati részén találhatóak, és az itt létrejövő vízelvezető rendszer az egyre gyakoribb tavaszi és nyári zivatarok alkalmával hirtelen leeső nagy mennyiségű csapadék biztonságos elvezetését segítik elő, ezáltal adaptációt nyújtva a jövőben várható még inkább érezhető éghajlatváltozáshoz.
    A Gránátos utca – Baka köz – Halász utca által közrezárt területen nyílt felszínű csapadékvíz tározó medence került kialakításra, a Kölcsey Ferenc utca – Szent László utca – Bajcsy-Zsilinszky Endre utca által határolt területen a földmedrű árkok rekonstrukciója valósult meg. A beruházás közvetlenül közel 2000 darab ingatlant érint.

    A fejlesztés eredményeként megvalósult bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények hossza: 4460 m.
    A kivitelezés a jóváhagyott műszaki tervdokumentációnak, valamint a külön jogszabály szerint rendelkezésre álló kivitelezési terveknek megfelelően, az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartásával szakszerűen történt.
    2020 végéig a szemléletformáló „soft” feladatok megvalósítására kerül sor. A szemléletformálás fő célja a vizek helyben tartásának fontosságára való figyelemfelhívás és ehhez gyakorlati megoldások bemutatása, valamint az létrehozott infrastruktúra fenntartására való figyelemfelhívás.
    A beruházás fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2020. december 29.
    További információ: www.bajaionkormanyzat.hu
    A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzatból történő finanszírozással.