Boldog születésnapot, EJF!

  • 2020. okt. 20.

1870. október 17. fontos dátum a bajai oktatás történetében. Báró Eötvös József kezdeményezésére ugyanis ekkor kezdődött meg városunkban a tanítás az Eötvös József Főiskola jogelődjénél. A kezdetben középfokú, majd felsőfokú képzések azóta szünet nélkül zajlanak a bajai intézményben.

A jeles évforduló okán ünnepséget rendeztek a bajai főiskolán, melyen mások mellett részt vett Zsigó Róbert miniszter-helyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője, dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Vedelek Norbert a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, valamint Nyirati Klára, Baja város polgármestere.

dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, a főiskola rektora ünnepi beszédében elmondta: ahogyan az alapítás pillanatában, úgy az elmúlt 150 esztendő során is fontos volt, hogy a város támogassa az intézményt. Ezt az elmúlt években nagyon érezhették, melynek köszönhetően 2017-ben vissza tudtak költözni a Szegedi úti kampuszba.

Dr. Maruzsa Zoltán egy történelmi hasonlattal indított, miszerint a török hódoltság is éppen 150 évig tartott Magyarországon. A mostani 150 év azonban lényegesen kellemesebb emlék a számunkra. Az államtitkár ezt követően kitért arra is, hogy napjainkban milyen értékkel bír a pedagógusi munka.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője egy Eötvös Józseffel kapcsolatos történetet elevenített fel, majd az alapító életútját, a munkássága főbb eredményeit és hagyatékát is megemlítette. A politikus szintén beszélt az oktatás fontosságáról.

Az ünnepséget több zenei és táncos fellépő is színesítette, valamint az évforduló alkalmából egy emléktáblát is lelepleztek.

PT

Forrás: amve.hu

Fotók: Kopri/Snassz.hu