“Csak együtt vagyunk életrevalók”

  • 2019. jún. 05.

Pontban 16:30-kor kondult meg a harang a Köztársaság téren, abban az időpontban amikor 99 évvel évvel ezelőtt Trianonban aláírták a békeszerződést. A szerződést, mely egy teljes nemzet életét változtatta meg, okozott beláthatatlan károkat. A magyar országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává, amikor a határon belül és azon kívül élő magyarok közösen emlékezhetnek.

A megjelenteket dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens köszöntötte, majd a Szent László ÁMK diákjai adtak ünnepi műsort. Dely Géza rendezésében egy olyan darabot mutattak be a fiatalok, ami a hazaszeretet, az elvágyódás és a ragaszkodás témáját dolgozta fel Reményik Sándor és Wass Albert művein keresztül.

Az összetartozás érzését segítette, hogy az ünnepi beszédet ezúttal Cselenák Kornél, a Zombori Magyar Polgári Kaszinó ügyvezetője mondta. Felidézte: az emléknap alkalmat teremt arra, hogy a magyar nemzet közösen gondolkodhasson, hogy együtt, közösen idézzék fel a mintegy 100 évvel ezelőtt történteket és visszatekintsenek az azóta eltelt időszakra. Arra az időszakra, amely bár némileg megváltoztatta a határon túl élő magyarságot, azonban azt sosem szabad elfelejteni, hogy ők még mindig magyar emberként élnek ezekben az országokban. Az anyaország jelenlegi vezetése nagy figyelmet szentel rájuk, ami megkönnyíti a magyarság érzésének fenntartását, még ha a környező országok vezetése mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében.

Az ünnepség koszorúzással zárult, ahol az önkormányzat, politikai pártok, különböző intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Nemzeti Összetartozás Napja