Csak más út vezet hozzájuk

  • 2019. ápr. 06.

Az ENSZ 2007-ben határozott arról, hogy minden évben április 2. az autizmus, az autizmus spektrumzavar világnapja legyen. Az autizmus tízmilliókat érint a Földön, a világnap célja a  figyelemfelhívás, az elfogadás szorgalmazása. ezen a napon a Ragyogj Kéken Kampány keretében szimbolikus épületek borulnak kékbe a világon, hazánkban ebben az évben például a Gellért-hegyi Szabadság szobor pompázott kék színben.

A világnaphoz kapcsolódva Baján április 6-án szombaton a Turisztikai Központban rendeztek egész napos program sorozatot. A hivatalos megnyitón a város nevében Csubákné Besesek Andrea köszöntötte a megjelenteket. Baja alpolgármestere elmondta: az autista emberek ugyanolyanok, mint a többiek, csak más út vezet hozzájuk. Segítséggel és megértéssel ugyanazt az életutat be tudják járni, mint a többiek.

A szervezők nevében dr. Kanizsai Mária, az Eötvös József Főiskola tanára mondott köszöntőt, aki megköszönte a támogatók és a kollégák, a főiskolai hallgatók segítségét és közreműködését. Az ünnepi műsort a Damjanich utcai óvodások adták, akik német nyelvű énekekkel, nemzetiségi táncokkal késztették mosolyra és tapsra az igen szép számú publikumot.

A nap során segítőkutyás bemutató, ételkóstoló, kézműveskedés, számítógépes feladatok, robotbemutató is várta az érdeklődőket, míg az egészen kicsi korosztályt különleges akadálypálya állította erőpróba elé. Fellépett a Cabar Zenekar, lovagoltatás és sportautó is a kicsik rendelkezésére állt, míg a program zárásaként rövid sétára indultak a résztvevők.

A gyerekek, szüleik és a szervezők kék lufikat tartva tettek egy kört a Petőfi-szigeten, ezzel is felhívva a figyelmet az autizmusra és annak az elfogadására.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Autizmus Világnapja