Darázs invázió

  • 2018. szept. 24.

Darázstámadásról számolt be a minap a baon.hu. Az egyik bácsalmási parkban ott dolgozó munkásokra és diákokra támadtak a rovarok. Barta Tiborné Gáll Ágnes, a Bácsalmási Közszolgáltató vezetője elmondta, hogy 13 óra körül kapott jelzést arról, hogy a Kossuth-park területén dolgozó 4 személyt és az ott lévő diákokat megtámadták a darazsak. A csípést szenvedett dolgozókat elküldték a mentőállomásra és értesítették az illetékes szakembert, hogy minél előbb fogja be a darázsrajt és nézze át a park területét az esetleges újabb támadás megelőzésére. A park bejáratánál és a támadás helyszínén figyelmeztető táblákat helyeztek el, valamint a legismertebb internetes közösségi oldalon megosztásokkal tájékoztatták a lakosságot.

Sinka Józseftől, a Bácsalmási Mentő Alapítvány munkatársától kapott információ szerint a darázscsípést szenvedett polgárok a park szomszédságában lévő mentőállomástól kértek segítséget. A darázsraj 11 gyermeket és felnőttet csípett meg, ebből 6 tanulót beszállítottak a Bajai Kórházba. Szerencsére egyik gyermek sem volt allergiás a darázscsípésre, s így a szükséges ellátást követően még aznap elhagyhatták a kórházat. Az viszont említésre méltó, hogy volt olyan diák is, akiből 5-6 fullánkot is el kellett távolítani.

Sajnos az idei évben nem egyedi eset a mostani, hiszen gyakorlatilag mindenhol jelentősen magasabb számban vannak jelen a darazsak, mint például az elmúlt esztendők során. Védekezni többféleképpen lehet és érdemes is. Természetesen a gazdaboltok többféle irtószert és riasztót kínálnak, de ahol igazán nagy mennyiségben vannak jelen a rovarok ott már érdemes szakember segítségét kérni.

baon.hu/PT