Díszpolgárok estéje

  • 2019. júl. 04.

Az egyik díszpolgár megírta, a másik díszpolgár lemásolta. Röviden ez a története annak a naplónak, amit Albertné Újpétery Edit írt még a második világháború idején. A napló kiadását Fercsák Róbert polgármester támogatásának köszönhetően most ki lehetett adni, ebben pedig dr. Gál Zoltán  és felesége nyújtott hathatós segítséget.

Az “Istenem segíts, mert elveszünk!” című napló bemutatóján dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta Zsigó Róbert üzenetét. Baja és térsége országgyűlési képviselője hivatali munkája okán Budapesten tartózkodott a könyvbemutató idején, így levélben üzent: “a mai este a díszpolgárok estéje, hiszen mind Edit néni, mind pedig a napló másolását vállaló Zoli bácsi is megkapta már ezt a rangos elismerést.”

A város nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester mondott köszöntőt, aki szerencsésnek nevezte magukat abból a szempontból, hogy a mintegy 75 esztendővel ezelőtt született napló szerzője itt lehet velük a teremben és személyesen mesélhet az átélt eseményekről. A városvezető mindenkinek megköszönte a segítségét, aki részt vett a napló kiadásában, majd reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen eseményen lehetnek így együtt.

A naplóból Edit néni egykori tanítványai és az egyik unokája olvasott fel részleteket. Ezek segítségével bepillantást nyerhettünk a második világháború eseményeibe, a bajai és a budapesti bombázásokba, az 1944-es Szentestébe, valamint a hadifoglyokkal való találkozásba.

A felolvasásokat követően Fercsák Róbert polgármester köszöntötte Albertné Újpétery Editet, valamint egy-egy szál virággal, valamint a napló egy példányával köszönte meg a felolvasók segítségét. A könyvbemutató dedikálással zárult, a szerző asztala előtt percekig hosszú sorok kígyóztak.

PT

Képgaléria

Képgaléria: “Istenem segíts, mert elveszünk!”