Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot tartottak- online

    • 2020. szept. 25.

    Idén 5. alkalommal rendezték meg a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot, melyet most az előző évektől eltérően – a pandémiára való tekintettel – online tartottak meg.

    A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szeptember 25-ét az emlékezés és főhajtás napjának szenteli, mely alkalommal az 1945-1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak állít méltó emléket és kifejezi őszinte tiszteletét és együttérzését.

    A különböző helyszínek videokonferencia keretében lettek összekapcsolva, így részesei lehettek a díjazottak a megemlékezésnek, amit a Megyeházán tartottak meg. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. A felszólalók között volt Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja és Szobonya Csilla, Szobonya Zoltán lánya, aki Édesapját idézte megemlékezésében: “Az igazat mondani, az igazat szeretni, az igazat óvni kell mindhalálig” – úgy, ahogy tette ezt Édesapám.

    Baján, szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett, három díj átadására került sor ezen alkalomból. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat képviseletében, Vedelek Norbert megyei alelnök adta át az emléklapokat.

    Dr. Szobonya Zoltán Emléklapot vehetett át:

    Obádovics István
    1939-ben született Baján. 1956-ban még csak diák volt, de már részt vett a tüntetéseken és a vöröscsillag letörésében. A forradalom leverése után menekülni kényszerült, így Jugoszláviában telepedett le egy időre. Hamarosan visszatért Magyarországra, és részt vett a hónapok óta éhező fővárosiak részére szervezett élelmiszergyűjtésben.

    özv. Rutay Istvánné, született Tóth Mária
    2017-ig töltötte be a Bajai Ötvenhatos szervezet tiszteletbeli elnöki pozícióját. Férje, vitéz Rutay István nyugalmazott ezredes 1956-ban a bajai helyőrség parancsnoka volt. Amíg csak lehetett, védte Baja városát a szovjet csapatok ellen, míg végül kapitulált. Emiatt letartóztatták és rangjától megfosztották, amely sorsban hűséges felesége is osztozott. Mária nyugdíjazásáig a bajai ruhatárban dolgozott. Segítségével alakult meg a bajai nemzetőrség, Történelmi Igazságtételi Bizottság és POFOSZ is. Utóbbinak a mai napig állandó, aktív tagja.

    Mándity Péter

    Nyugdíjas autószerelő, honvéd. 1956-ban élelmiszert szállított a budapesti forradalmároknak, hiszen együtt érzett a forradalom eszmeiségével. Oszlopos tagja a bajai Politikai Foglyok Országos Szervezetének, illetve a Történelmi Igazságtétel Bizottság Bajai Szervezetének. Életfeladatának tekintette és tekinti, hogy a politikai okokból bebörtönzöttek, internáltak és más módon az 1945-89 közötti időszakban meghurcoltak teljes politikai, erkölcsi és jogi rehabilitációban részesüljenek.

    Az oklevélátadással egybekötött ünnepélyes megemlékezés összefoglaló kisfilmjét megtekinthetik majd a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Facebook oldalán és a bacskiskun.hu oldalon egyaránt.

    A képek a bajai átadásról: