Egy órával kevesebbet

    • 2020. márc. 28.

    Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

    Ez ezt jelenti, hogy idén március 29-én, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára előre állítani az órákat, így holnaptól egy órával kevesebbet alhatunk.

    Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást.
    A nyári-téli óraátállítást Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal.

    A módszernek a világháborúk és a hetvenes évek olajválsága alatt kimutatható hatása volt, jelentősen csökkent az energiafelhasználás, azonban az azóta eltelt közel 50 évben teljesen megváltozott a fejlett világ embereinek életmódja. Nyáron a hosszabb ideig tartó világosság már nem vágja vissza a fogyasztást, többek között azért, mert egyre több elektromos eszközt használunk, valamint világszerte elterjedtek a légkondícionálók.

    Sokakat jelentősen megvisel

    Az óraátállítás sokakat megvisel, egyszerre gyűlölt és hasznosnak tartott lépés, de hamarosan az unió tagállamai egységesen felhagynak vele.
    A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. Az óraátállítás pedig ezt borítja fel, ami sokaknál vezet jetlag-élményhez vezet, vagyis olyan, mint gyors időzóna-átlépést élnének át egy repülővel. Ennek kiheverése felnőtteknél – főleg az idősebbeknél – akár 3 hét is lehet.

    Végképp eltörölni…

    A kritikai hangok és az egyre intenzívebb vita miatt tavaly március 26-án az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

    Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, állt az akkori a parlamenti állásfoglalásban. Egyelőre még nem dőlt el, hogy hova váltunk, az EP tavaly egyeztetésre kérte a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

    Ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatják.

    A magyar kormány egyelőre nem jelentette be, hogy melyik számításhoz csatlakozunk, de egy éven belül ebben a kérdésben már biztosan döntés születik. Még egy óraátállítás így biztosan lesz – de ha a nyári létet választjuk, akkor kettő is – 2020. október 25. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.-olvashatjuk a napi.hu-n.

    FF