“Egy településen mindig az ott élők érdeke az első”

  • 2020. máj. 08.

A fejlesztések a koronavírus miatti vészhelyzetben sem álltak le – mondta portálunknak Zsigó Róbert államtitkár. A térség országgyűlési képviselője ugyanakkor úgy látja, hogy míg a vidéki településeken jó ütemben zajlanak a munkálatok, a bajai városvezetés néha saját magával sem ért egyet és ezzel veszélyezteti Baja eddigi töretlen fejlődését.

A koronavírus miatt Magyarországon mindenkinek változtatnia kellett a szokásain és az életvitelén. Ön hogy látja az elmúlt időszak történéseit?
A koronavírus miatti veszélyhelyzet mindenkit váratlanul ért, mindnyájunknak hirtelen kellett alkalmazkodnunk a változásokhoz. Köszönet jár azoknak, akik az egészségünkért, a biztonságunkért és az ellátásunkért dolgoznak. Valamennyi orvosnak, ápolónak, tűzoltónak, katonának, rendőrnek, mentősnek, önkéntesnek, a boltokban és a hivatalokban dolgozónak köszönjük az áldozatos szolgálatát! Megtapasztalhattuk, amint példátlan összefogás jött létre, hiszen mindenki megpróbált segíteni annak, akinek csak tudott. Azt gondolom, abból a szempontból mindenképpen tanulságos a helyzet – és ehhez mindenkinek tartania is kell magát –, hogy ez az időszak nem a pártpolitikai csatározások ideje. Most nem széthúzásra, hanem összefogásra van szükség.

Az elmúlt hónapokban azt kérték a szakemberek, hogy maradjunk otthon, vigyázzunk egymásra. Az élet azonban nem állt meg teljesen, mi történt a választókerületben az utóbbi hónapokban?
A munka nem állt meg. A térség polgármestereivel folyamatos kapcsolatban voltunk, vagyunk. Egyrészt egyeztettünk a veszélyhelyzettel kapcsolatos előírásokról, tennivalókról, problémákról, másrészt pedig a beruházásokról. Hogy egy példát említsek: a Magyar Falu Program keretében a tavalyi esztendőben a térség települései több mint 660 millió forint támogatásban részesültek. Ebből útfelújítások történnek, orvosi rendelők, óvodák, polgármesteri hivatalok, művelődési házak újulnak meg, orvosi műszereket tudnak beszerezni az önkormányzatok. Tehát azt tudom mondani, hogy a fejlesztések területén nem állt meg az élet. Mindenkinek az az érdeke, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani a vidéken élőknek, illetve hogy ezek a fejlesztések sikeresen befejeződjenek. Folyamatosan együtt dolgozunk a települések sikeréért.

Mi a helyzet a választókerület legnagyobb településén, Baján?
Bajával kapcsolatban az tudom mondani, hogy sok jó dolog történt velünk az elmúlt években. Vannak tények, amiken nem érdemes vitatkozni, ilyen például az, hogy a várost stabil költségvetési helyzetben, megnyugtató pénzügyi tartalékkal adtuk át a jelenlegi vezetésnek. Ennek eredményeként a most folyamatban lévő fejlesztések a korábban elnyert pályázatok révén valósulhattak, illetve valósulhatnak meg. Nemsokára elkezdődik a Jelky téri körpálya átépítése, folyik Bajaszentistvánon a kerékpárút építése, amelynek az első szakaszát az előző városvezetés kezdte el az Ipartelepi út mellett. Józsefvárosban és Kiscsávolyban zajlanak a csapadékvíz- elvezetési munkálatok. A piac korszerűsítése is folyamatban van, Újvárosban tavaly nyertünk egy pályázaton, és az Oltványi utcát is rendbe tudjuk tenni. Ezek a bajaiak számára fontos előrelépések, jó, hogy nem álltak le ezek a munkálatok az elmúlt időszakban.

Voltak a városban olyan beruházások, amelyek ugyan elkezdődhettek volna, mégsem történt előrelépés. Mi lesz például a görparkkal, vagy a futópályával?
Sajnos azt látni, hogy ez a kérdés eldőlt, hiszen a Polgármester, az önkormányzat, vagyis a mostani városvezető többség visszaadta a fiatalok számára fontos, korábban már elnyert görpark pályázatot. Visszaadta a sok bajai által régóta várt Petőfi-szigeti futópálya megépítésének a pályázatát is. Mindez azt vetíti előre, hogy a korábbiaktól eltérő évek jönnek, és ezek nem a fejlesztésekről szólnak majd. Sajnálatos ezt látni, hiszen a bajaiak megérdemelnék, hogy a vezetés a várost ne politikai tesztpályának tekintse, hanem az ő érdekeiket szolgálja, és ne valami homályos, távolról irányított pártérdekeket. Ráadásul azt látjuk, hogy a városvezetés néha saját magával sem ért egyet. Itt van például az egyik turisztikai pályázat ügye, amely az akadálymentesítést segítené. Ezt vissza akarták adni, aztán pedig talán meggondolták magukat. Vagy itt van a Szentháromság téri forgalom körüli érthetetlen döntések sorozata, és a fizetős-parkolás ügyében zajló huzavona is. Tehát nem tudni pontosan, hogy mi-miért történik. Ez baj, mert a bajai emberek rendet, nyugalmat és továbbra is fejlődést akarnak a városukban. És mindez a vidéki emberek számara is fontos, hiszen nagyon sokan jönnek a városba kórházba, iskolába vagy éppen hivatalos ügyeiket intézni.

A városvezetés a pályázatok ügyében arra hivatkozik, hogy nincsen pénz…
Ez mentegetőzésnek, kifogásnak elmegy, de másnak nem nagyon. Említettem, hogy tavaly októberben stabil pénzügyi helyzetben vehette át az új vezetés a várost. Fél év elteltével pedig arra hivatkoznak, hogy nincs pénz. Joggal kérdezik az emberek, hogy akkor hová lett a pénz? Sokan gondolják úgy, hogyha tanácsadó testületre, tanácsadókra, önfényezésre, látványpolitizálásra jut pénz, akkor a pályázatok megvalósítására is kellene hagyniuk. Nem szabadna valamit tönkretenni csak azért, mert más városvezetés találta ki, illetve más városvezetés dolgozott érte. A pártpolitikát és a várospolitikát soha nem szabad összekeverni! Egy településen mindig az ott élők érdeke az első!

Tekintsünk egy kicsit előre. Mit vár az előttünk álló időszaktól?
Sokakhoz hasonlóan én is azt remélem, hogy minél hamarabb túllehetünk a koronavírus járvány miatti nehézségeken, és az élet újra visszatérhet a normális kerékvágásba. Fontos viszont, hogy az egymás iránt érzett felelősség, az egymáson való segíteni akarás, egymás megbecsülése megmaradjon a járvány utáni időszakban is. Fontos, hogy akkor is érezhesse majd mindenki, hogy nincsen egyedül. Ebben továbbra is számíthatnak rám, számíthatnak ránk!