Egy vérből valók vagyunk!

  • 2018. jún. 04.

Országszerte több helyen is megünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját. Baján hétfő délután a Köztársaság téren álló Trianon-emlékműnél emlékeztek meg az 1920. június 4-én történtekről.

Országos viszonylatban is egyedülálló előadást láthattak az érdeklődők, hiszen ezúttal a kolozsvári Kozmutsa Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának diákjai közreműködésével szerveztek ünnepi műsort. A siket és nagyothalló gyermekek jelelő kórusa zenei és ének kísérettel adta elő számait, köztük több ismert magyar slágert.

Ezt követte a kórus zenei vezetőjének, az iskola hitoktatójának, Miklós Györgynek az ünnepi beszéde. A kolozsvári csoport vezetője felelevenítette az 1920-ban aláírt békeszerződést, valamint annak következményeit, az azóta eltelt időszak történéseit. Miklós György elmondta: Erdélyben nap, mint nap meg kell küzdeni a magyarság elfogadásáért, amire jó példa, hogy a rendszerváltás után 27 évbe telt, hogy magyarul is ki lehessen írni Kolozsvár nevét. Az egyik legnagyobb problémának pedig azt nevezte, hogy mind Erdélyben, mind pedig Kolozsvárott egyre fogy a magyarság.

A zenei vezető azzal a kérdéssel zárta mondandóját, hogy hol is van a haza? Az erre adott válaszából kiderül, hogy az igazi magyar haza a szívünkben van.

Az ünnepség végén politikai pártok és civil szervezetek helyeztek el koszorúkat a Trianoni-emlékműnél.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Nemzeti Összetartozás Napja!