“Embert nevelni a legszebb hivatás”

  • 2019. ápr. 11.

“Bányais nappal” ért véget az ősszel kezdődött programsorozat a Bányaiban, melyet az intézmény 95. születésnapja alkalmából rendeztek meg. Csütörtökön délelőtt az iskola dísztermében gyűltek össze tanárok, diákok, és a meghívott vendégek, hogy közösen tekintsenek vissza a mögöttünk hagyott hónapok történéseire, eseményeire.

Horvát Anett, a Bányai jelenlegi igazgatója köszöntőjében emlékeztetett: 1923. október 8-án nem csak a fiú, hanem a leány felsőkereskedelmi iskola is megnyitotta kapuit, megindulhatott Baján a kereskedelmi képzés. A nők is esélyt kaptak a tanulásra, a képességeik kiemelkedésére, erre pedig joggal lehet büszke a mai iskolavezetés is. Az igazgató elmondta: az elmúlt évtizedekben számtalan diák szerzett kereskedelmi, majd vendéglátóipari szakképesítést, mellyel a Bányai nyomot hagyott a térség szakmai arculatán. Büszkék rá, hogy a világháború, a változó rendszerek ellenére a szakmai oktatás mindvégig stabil maradt az évek során.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője volt bányais diákként köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: örül annak, hogy ismét érdemes Magyarországon szakmát tanulni, hiszen a megszerzett tudással az életben el lehet boldogulni. A város névben Csubákné Besesek Andrea alpolgármester mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta: a Bányai érték és ezt a különböző helyeken járva nap mint nap tapasztalja is, és már megismeri az itt készült minőségi termékeket.

A 95. ünnepi emlékév rengeteg programot hozott a Bányainak, melyeket a kettő főszervező pedagógus, Bernáth Gitta és Elekné Gyarmati Mónika foglalt össze. Ősszel állandó kiállítás nyílt a második emeleten, elkészítették a Gondolatok fáját, az ünnepi díszítésekbe mindig belecsempészték a 95-ös számot, valamint videós interjúkat készítettek a már nyugdíjas pedagógusokkal. A Bányai szerves része volt az idei Szakképzési Hétnek, útjára indították “Az én Bányaim” művészeti pályázatot, valamint javában zajlik a “95 km földön és vízen” program. A programsorozat zárásaként meghirdették a “Virágozz Bányai” pályázatot, melynek keretében virágba borult az udvar, több ablak és folyosó.

A Bányais nap alkalmából ezúttal is meghirdették a tortakészítő versenyt, melyre a 10., 11. évfolyamos tanulók, valamint az esti képzésen résztvevő felnőttek nevezhettek. Valódi remekművek születtek, a szakmai zsűri értékeléséből kiderült: az előző évinél lényegesen értékesebb tortákat lehetett kóstolni mind a négy kategóriában. A legjobbak Farkas Attila zsűri elnöktől, az iskola korábbi igazgatójától, valamint Deutsch Kornél cukrász mestertől vehették át az elismeréseket.

Az ünnepség zárásaként a Bányai korábbi igazgatóiról emlékeztek meg, majd pezsgős koccintás és állófogadás következett.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Bányai 95