Emlékezés a szögek mentén

  • 2020. szept. 16.

Új helyszínen, családias légkörben, de igen meghitt hangulatban rendezték meg kedden este a Banga Szabolcs Emlékdíj idei átadó ünnepségét. Újságíró kollégánkat 2014-ben érthetetlenül fiatalon ragadta el a halál, azóta a kollégái által alapított emlékdíjat minden évben átvehette egy arra érdemes személy. Valaki, aki Szabihoz hasonló személyiségjegyekkel bír és a reflektorfénytől távol végzi magas színvonalon a munkáját.

Az idei esztendőben a koronavírus a díjátadó menetét is átírta, hiszen nem a megszokott helyen és időben volt az ünnepség. 2016 óta mindig a Csodálatos Baja Programsorozat megnyitóján, a Bácskai Kultúrpalotában rendezték a díjátadót. Az idén a vírus miatt elmaradt a sorozat, így a Banga Szabolcs Emlékdíj átadó ünnepsége immáron önálló rendezvény lett. Kedden este a Bányai Júlia Szakképző Iskola dísztermében gyűlt össze Szabi családja, az egykori kollégák és barátok szűk csapata, hogy közösen emlékezzenek a néhai kiváló újságíróra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is három remek jelölt közül választhatott a bizottság. Balatonné Sáfrány Erika, Bátori Magdolna és Pulai Zsóka egyaránt méltó rá, hogy megnyerje a díjat, azonban közülük csak egy valaki kaphatta meg az elismerést. A jelenlévők a Bajai Televízió stábja által készített egy-egy kisfilm segítségével ismerhették meg még jobban a jelölteket. A győztes végül Balatonné Sáfrány Erika, a Bajai Szentistváni Általános Iskola pedagógusa lett, így az idén ő kapta meg a Banga Szabolcs Emlékdíjat.

A díjátadón profi hangszeres és énekes műsorszámok színesítették az estét, de a legmeghatóbb pillanat kétség kívül az volt, amikor a 10 esztendős Banga Benedek elszavalta Aranyosi Ervin A fiú és a szögek című versét. Ez talán a legszebb ajándék volt a három jelölt számára.

A díjátadó egy állófogadással ért véget, ahol a rokonok, barátok, kollégák néhány finom falat kíséretében eleveníthették fel a Szabival közös emlékeiket.

PT