Félretájékoztatás helyett

    • 2020. márc. 11.

    Előző cikkünkben készítettünk egy összeállítást arról, amit a koronavírusról jelenleg tudnunk kell, tudni lehet. Ebben a bejegyzésben kiegészítjük azzal, hogy helyi szinten mit lehet tapasztalni..

    A tegnapi nap folyamán Baja város polgármester asszonya videó bejegyzésben tájékoztatta a lakosságot azokról az információkról, amelyek a helyzet kapcsán rendelkezésére álltak. Elhangzott egy mondat, melyben elénk tárta városunk első embere, hogy dr. Tóth Gábornak, a Szent Rókus Kórház főigazgatójának intézett írásos megkeresésére kapott válaszban nincsenek konkrétumok a bajai helyzetre vonatkozóan. Ezt véleményünk szerint nem tartotta kielégítőnek, mert főigazgató úr nem közölt adatokat, hanem a hivatalos információs oldalakat jelölte meg tájékozódásra. Azért az ember joggal vélheti úgy, hogy polgármester asszonynak, mint településvezetőnek pontosan tudnia kellene milyen szigorú protokollt kell betartani ilyen esetekben, hogy a kórház nem illetékes nyilatkozatot tenni, hanem a fő feladatra kell koncentrálni, azaz a szakemberek által elrendelt intézkedések betartására és a lakosság megnyugtatására.

    Ezen előírások szerint kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormány által életre hívott Operatív Törzs jogosult bármilyen információt szolgáltatni az ország területén kialakult helyzetről. Egy online médiafelületen megjelent névtelen, Nyirati Klára polgármester közleményét tartalmazó cikkben, az összegzés pártpolitikai szintre tereli a kérdést. Szerintünk ez nem szerencsés, hiszen felesleges hangulatkeltés, amely nem segít a helyzet megoldásában, kezelésében. Minden magyar állampolgárt megillet a teljes körű ellátás, hiteles információkhoz való jutás, amelyekhez bárki hozzájuthat a www.koronavirus.gov.hu oldalon és az oldalon található zöld számokon, e-mail címeken. Az említett honlap az elérhetőségekkel március 4. óta  nyújt  hiteles tájékoztatást az oldalt felkeresőknek.

    Eddig már bevezetett intézkedések egyike, hogy az országos tisztifőorvos rendeletben, látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

    A mai napon a kormány döntött, hogy elrendeli az operatív törzs által javasolt rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet, amelyet eddig csak árvíz okozta különleges helyzetben, néhány érintett megyében rendeltek el az elmúlt években. A veszélyhelyzet elrendelése egy magasabb szintre emeli a védekezést.

    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a rendszeres, gyakori kézmosás, fertőtlenítés és az alapvető higiéniai szabályok fokozott betartása.
    Hatékony fertőtlenítő szerek virucid összetevőt tartalmaznak-folyékony kézfertőtlenítők, törlőkendők- használjuk őket rendszeresen!

    FF