Fogas kérdés: a magyar gyerekek fogai a legrosszabbak Európában!

  • 2018. máj. 23.

Az egészségtelen táplálkozás. Az internetes hirportál szerint ennek köszönhető a rangsor alján elfoglalt helyezés, hiszen a zöldségek és gyümölcsök helyett a magyar gyerekek sűrűbben választják az édességeket és a péksüteményeket. Ennek is köszönhetően pedig hazánkban egy hatodikos gyermeknek átlagosan három rossz foga van, amivel a legrosszabb helyen állunk az európai rangsorban. Az adatokat egyébbként az Európai Fogorvosok Szövetsége hozta nyilvánosságra.

A cikkben megszólaló fogorvos szerint már csecsemőkorban elrontják a szülők a táplálkozást, hiszen szomjoltóként teát vagy gyümölcslevet adnak a kicsiknek, pedig a vízhez való hozzászoktatás több előnnyel is járna. Később pedig az étkezésnél a gyerekek is többször az egészségtelenebb, a fogak számára káros ételt választják. Míg a nyugati országokban mindennaposnak számít a nyers zöldségek nassolása, addig hazánkban inkább a fogak közé beágyazódó péksüteményeket, chipseket, csokoládékat eszik a tinik.

A szakember szerint valósak az adatok, a 12 éves gyermekek körében végzett felmérés reálisan igazolja a magyar fiatalok helyzetét. Ugyan a szülők egyre tudatosabban foglalkoznak a gyermekük fogazatával, azonban még mindig több tévhit van a köztudatban. Az egyik ilyen, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, mert azok úgyis kihullanak. Ez nem igaz, hiszen az ideje korán kiesett, vagy kihúzott tejfogak a később kibújó maradandó fogak helyzetét is befolyásolják, ami később gyakran vezethet fogszabályzóhoz.

Magyarországon az állam egyébként térítésmentes fogászati ellenőrzést és kezelést biztosít a gyermekeknek, azonban sok szülő igazolást ír, hogy nem kéri a szolgáltatást, de ezt követően magán úton sem viszi orvoshoz a gyermeket. Ennek következtében egy 19 éves gyermeknek hazánkban átlagosan négy foga hiányzik vagy beteg, ez később megduplázódik, így a nyugdíjas évekre a lakosság mintegy 30%-a gyakorlatilag fogatlanná válik. A rossz fogak ráadásul számtalan egyéb betegséget is okozhatnak, így érdemes idejében és rendszeresen foglalkozni a fogainkkal.

PT / delmagyar.hu