Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a Nébih

  • 2018. okt. 03.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti felügyelői továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket; a hatóság egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolíttatott el az egyik népszerű webes hirdetési felületről – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.



A Nébih elsősorban azt ellenőrzi, hogy a hirdető rendelkezik-e a jogszabályban előírt EUTR technikai azonosító számmal – amelyet a hirdetésben is fel kell tüntetni -, ennek megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó szerepel a hatóság nyilvántartásában – írták a delmagyar.hu oldalon.



Az eddigi vizsgálatok tapasztalata alapján az ellenőrzött hirdetők mindössze 30 százaléka tüntette fel érvényes technikai azonosítóját. Az ellenőrzés során olyan reklámokat is találtak, amelyek valótlan, kitalált azonosítót tartalmaznak, így egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányulnak.



A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a hirdető EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját a hatóság oldalán (http://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso) lehet ellenőrizni.



Azt tanácsolja továbbá, hogy a megrendelés során a vásárlók jelezzék, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.



Mindig kérjenek számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetnek.



A tűzifa átvételekor ellenőrizzék, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.

delmagyar.hu