Harc a parlagfű ellen

  • 2018. júl. 04.

Július 1-től kezdődik a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartásának hatósági ellenőrzése – jelent meg a delmagyar.hu internetes oldalon. A rendkívül allergén növény virágpora súlyos allergiás megbetegedések okozója, ami a magyar lakosság mintegy 20 százalékát érinti. A parlagfű gazdasági szempontból is káros lehet, mivel agresszivitásának köszönhetően elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, jelentős terméskiesést okozva.

Az idén az átlagosnál hidegebb tavaszi időjárás következtében később, április elején indult meg a parlagfű csírázása. A növény virágai időjárástól függően júliustól jelennek meg, és a virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig tart. 

A törvény értelmében a földhasználónak minden év június 30-áig gondoskodnia kell a megelőzésről. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának a bevonásával, több alkalommal a levegőből is ellenőrzi majd a hatóság. A kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság eljárást indít, és közérdekű védekezést rendel el. Ennek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

Tavaly 243 eljárás indult, és 4,8 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt.

delmagyar.hu