Hatékony védekezés

  • 2020. jún. 30.

Hazánk harmadik helyen áll a koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságát tekintve – olvasható több hírportálon is. Nemrégiben a veszélyhelyzetet is megszüntette a kormány, a sikeres védekezésnek köszönhetően ugyanis nem léptünk be a tömeges megbetegedések szakaszába, ami azt jelenti, hogy elkerültük a többezres haláleseteket.

Az egészségügyi vesztegzár feloldásával a védekezés hangsúlya a gazdaságra helyezkedett. Magyarország Kormánya számos döntést hozott annak érdekében, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesést mérsékelje, és hogy a kárvallottak terheit enyhítse.
A fizetési kedvezmények például 62 milliárd forintnyi adót hagytak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál a koronavírus-járvány első szakaszában – adta hírül a Pénzügyminisztérium. A kormány egyik legfontosabb elvárása az adóhivatallal szemben a koronavírus-válság idején az, hogy a járvány hatásait figyelembe véve méltányosan járjon el adóügyekben. Éppen ezért a járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A fizetés-könnyítési lehetőségeket a kormány még tovább bővítette. Bevezetett egy újfajta, speciális, ráadásul a cégeknek is teljesen ingyenes méltányossági ügytípust.

Arról is érdemes beszélni, hogy új munkahelyek jöttek létre a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén. A kiskereskedelemben ráadásul a tavalyihoz hasonló forgalmat mutatnak a június első harmadát rögzítő adatok.
Minden adott ahhoz, hogy újra visszatérjen az élet a gazdaság vérkeringésébe. Ezért alakult meg a gazdaságvédelmi operatív törzs is. Ha összeadjuk az elmúlt egy-két hónapban bejelentett kormányzati intézkedések, pályázatok forrásait, akkor látszik, hogy több száz milliárd forintnyi beruházás előtt nyílt meg az út.

A koronavírus akkor a legveszélyesebb az egészségre, ha a fertőzött immunrendszere gyenge. A válság pedig abban az országban pusztít jobban, ahol a rossz kormányzás meggyengítette az állam pénzügyi és gazdasági immunrendszerét. Magyarország ezúttal nem került lélegeztetőgépre.