“Igaz a száján a szó”

  • 2019. febr. 26.

Február 25-én hétfőn országszerte megemlékeztek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról. Baján délután a város vezetése helyezett el koszorút és mécseseket a Déri-kertben, majd a városházán volt egy megemlékezés.

Utóbbi kezdetén Vedelek Norbert köszöntötte a szép számú jelenlévőket. Az alpolgármester egy korábbi labdarúgó, Szűcs Sándor életén át szemléltette a kommunizmus időszakának retteneteit, hogyan változtattak meg pillanatok alatt emberi sorsokat, hogyan tettek tönkre életeket, családokat.

A rendezvény egy könyvbemutatóval folytatódott. Simon Pál, a dávodi születésű néhai író, költő verseiből összeállított Lila kankalinok című kötet több különlegességet, érdekességet is tartalmaz. Elsőként dr. Michna Ottóné Ablonczy Ágnes, az egykori Sugó Kör vezetője emlékezett vissza a Simon Pállal közös élményeire, találkozásaira.

Ezt követően dr. Munczig Dénesné a szerző egyik rokonával, Simon Józseffel beszélgetett, aki összegyűjtötte a füzetekben lévő verseket és megszervezte a kötet kiadását. A könyvbemutató versfelolvasással zárult Tóth Zoltánné Aranka jóvoltából.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja