Információk, tervek és viták

  • 2019. máj. 09.

Csaknem kicsinek bizonyult a városháza díszterme, hiszen teljesen megtelt az öt órai kezdésre. Rengeteg árus jött el a lakossági fórumra, bajai és vidéki kereskedők, őstermelők szerettek volna tájékoztatást kapni a piac átépítéséről, megújításáról. A fórum kezdetén a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési iroda munkatársa, Dobos Gabriella köszöntötte a megjelenteket, majd Fercsák Róbert polgármester adott tájékoztatást a beruházásról. A város első embere szerint szükségszerű volt az átépítés és a piac jelenlegi állapota miatt nem volt célszerű a felújítás, hanem sokkal inkább a teljes megújulás. Kiemelte: a beruházásra több mint 1 milliárd forintot nyertek pályázaton. Végül valamennyi résztvevőtől türelmet és kompromisszumot kért a munka idejére, hiszen mint mondta számtalan probléma fog felmerülni, amit közösen kell majd megoldani.

Ezt követően előbb a hosszúra nyúló tervezési és engedélyezési folyamatról tájékoztatták a fórum résztvevőit, majd a kivitelező cég részéről Németh Miklós beszélt a részletekről. Elmondta: 2018 év végén írták ki a közbeszerzési pályázatot, majd 2019 áprilisában kötötték meg a szerződést. Végül egy térkép segítségével bemutatta a munka ütemezését, hogy az első szakaszban a piac területének mely része lesz lezárva és hol folyik majd az árusítás.

A beszédeket követően a jelenlévők feltehették kérdéseiket, amiből bőven akadt. Hol nyugodtabb hangulatban telt a fórum, hol pedig kicsit felkorbácsolódtak a kedélyek. Rengeteg téma, probléma felmerült, melyre az illetékesek próbáltak válaszolni. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összegyűjteni azokat a kérdéseket amik a legtöbbször felmerültek, vagy amelyek a legnagyobb vitát eredményezték:

  • ezen a héten szombaton (05.11) még minden a megszokott módon zajlik a piacon, minden árus a megszokott helyén kínálhatja a portékáit.
  • jövő héten hétfőn (05.13) kezdődik a munka érdemi része, méghozzá a piac jelenlegi területén épülő ideiglenes kerítés megépítésével. Ezzel a kerítéssel kívánják elválasztani egymástól a munkaterületet és az árusító helyeket.
  • szerdától már az ideiglenes árusítóhelyek is használatban lesznek, az Ázsia Center előtti részre és a dr. Alföldi-térre is kiviszik a jelenlegi asztalokat. Ezzel egészen biztosan nem végeznek a jövő héten, így amíg minden asztal nem kerül ki, addig ideiglenesen a halfőző fesztiválon használt sörpadokat is kikészítik az árusok számára. Az asztalok kihordásával és felállításával előre láthatólag kettő héten belül végeznek, addigra alakulhat ki a végleges rend.
  • parkolás: a legtöbb vitát talán ez a kérdés hozta. A jelenlévők egy része az árusok, míg mások a vásárlók parkolási lehetőségeiről érdeklődtek. Némedi István, a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója elmondta: folyamatosan tárgyalnak a megoldásról, több lehetőség is felmerült. Napokon belül megszülethet a megoldás, erről tájékoztatást fognak adni.
  • helypénz. A felújítás idejére mindenkinek a melléksorra érvényes összeget kell fizetni. Felvetődött további kedvezmények nyújtása az árusok részére, erre a kérdésre még a következő időszakban visszatérhetnek a felek.
  • az építkezés idejére érvényes ideiglenes árusítóhelyek kiosztása a következő 2 hétben fog kialakulni. Rosta Lajos piacvezető elmondta: a jelenleg is érvényes sorrendet szeretné alapul venni, jövő héten szerdán és szombaton ez alapján szeretné elhelyezni az árusokat. Mindenkinek állandó helye lesz, ehhez kért együttműködést.
  • WC az eddig megszokott helyen lesz, igaz kicsit többet kell gyalogolni oda, de ez még egy leküzdhető távolság. Szükség és igény esetén mobil WC-ket is kihelyezhetnek, de ezeket higiéniai okokból egyelőre elvetették.
  • több munkatársa lesz a piacvezetésnek. A megnövekedett létszám a gördülékeny átállást hivatott segíteni.
  • egyeztetések zajlottak a rendőrséggel, a közterület felügyelettel, valamint a városőrséggel. Valamennyi szerv rendszeresen jelen lesz a piacon és segítséget nyújtanak a felmerülő problémák kezelésében.

Az építkezés első üteme várhatóan 2020. márciusáig tart, addig épül fel az új, kettő szintes csarnok. A második ütem részleteiről újabb lakossági fórumon adnak majd tájékoztatást. Némedi István, a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója addig is azt javasolta a jelenlévőknek, hogy kérdés, probléma esetén bizalommal forduljanak akár a piacvezetéshez, akár őhozzá.

Az egyik árus pedig a helyi média segítségét kérte abban, hogy mindenkihez eljusson a kérése: a következő másfél év nagyon nehéz lesz sok piaci árus számára, ezért kéri a vásárlókat, hogy tartsanak ki mellettük, továbbra is keressék őket az ideiglenes helyükön és segítség át őket a vásárlással a nehéz időszakon.

PT