Iskolai véradó verseny indul

  • 2018. szept. 25.

“Egy hagyományos versenyt hirdetünk meg.” – ezzel a mondattal kezdte a városházán megtartott sajtótájékoztatót Csubákné Besesek Andrea. Baja város alpolgármestere ezt arra alapozta, hogy az idei immáron a harmadik olyan véradóverseny lesz, melyre a bajai iskolák osztályai nevezhetnek.

Október 01. és január 31. között minden 18 és 65 év közötti felnőtt véradó megnevezhet egy osztályt, melynek a javára jóváírják az adott egységnyi vért. Az első véradás dupla pontot ér, a verseny végén pedig a három legtöbb pontot gyűjtött osztály jutalomban részesül, sorrendben 55, 35 és 25 ezer forint értékű támogatást kapnak az osztálykirándulásukhoz.

A verseny egy összefogás eredménye, hiszen a Bajai Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI), a Magyar Vöröskereszt, valamint Baja Város Önkormányzat közösen szervezi és bonyolítja le. Csubákné Besesek Andrea kiemelte: egy véradással három betegnek tudunk segíteni.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Vargáné Kisbácskai Anita, az EFI vezetője elmondta: nagyon nagy szükség van a véradókra, hiszen egy évben mintegy 400 ezer egység vért használnak fel, melyet 250 ezer véradótól tudnak beszerezni. A vér semmi mással nem pótolható, napi szinten 1600-1800 egység készítményre lenne szükség. Az irodavezető örömét fejezte ki abból a szempontból, hogy a tavalyi verseny során 39 új véradót regisztráltak a rendszerben, bízik benne, hogy a mostani verseny újabb véradókat eredményez. Leginkább a fiatalabb generációt szeretnék megmozgatni, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy ők azok, akik kisebb számban jelennek meg a véradásokon. A verseny ideje alatt egy személy többször is adhat vért, hiszen a véradás 56 nap elteltével megismételhető.

Baján folyamatosak a véradások, a Véradó állomás minden pénteken 8 és 14 óra között várja a véradókat, míg a Bácskai Kultúrpalotában minden hónap első keddjén 13 és 17 óra között tartanak véradást. A verseny ideje alatt kettő alkalommal, november 31-én, valamint január végén hosszabb nyitvatartással, egészen 17 óráig dolgoznak a Véradó állomáson.

A verseny végén nem csak az osztályok kapnak jutalmat, hanem a véradók között három ajándékcsomagot is kisorsolnak.

PT