“Ízleljétek meg az Urat!”

  • 2018. nov. 11.

Az egész város figyelemmel követte a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új épületének építését. A Damjanich és a Rókus utca kereszteződésében a fenntartó Magyarországi Református Egyház saját beruházásában hónapok óta látványos munka folyt, szombaton pedig ünnepélyes keretek között át is adták az impozáns főzőkonyhát és a fogyatékosok nappali ellátását biztosító helyet.

Szabó István a Dunamelléki Egyházkerület református püspöke prédikációjában elmondta: a fontos dolgok minden családban a konyhában dőlnek el, ez alapján a most átadott intézmény is központi szerepet tölthet be a Cédrus életében. Hozzátette: az országban eddig csak az Audinak és a Mercédesznek volt ilyen konyhája, a Cédrusé azonban ettől a kettőtől is különbözik valamiben: ott van benne az Úr asztala.

A jövőben napi 600 adag ételt készítenek el a most átadott konyhában, a 21. századnak megfelelő körülmények között. Az ételeket a tágas ebédlőben is el lehet fogyasztani, de lehetőség lesz kiszállításra is a rászorulók számára.

Bánné Kiss Erzsébet, a Cédrus vezetője emlékeztetett rá, hogy 10 évvel ezelőtt 110 alkalmazottal és 500 ellátottal kezdték a munkát, míg most 170 fő dolgozik több, mint 1000 ellátottért. Hozzátette: a tapasztalat alapján az egyházi szolgálat iránt több bizalma van az embereknek és reményei szerint ez a hely egyfajta lelki házzá alakul majd át a következő időszakban.

A Cédrus ma már 17 féle szociális ellátást biztosít, ebben az épületben 2 fő feladat lesz. A főzőkonyha mellett 40 fő fogyatékkal élő nappali ellátást is biztosítják majd mindazok számára, akik úgy érzik, hogy otthon nincsenek ilyen körülmények.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője megköszönte mindazok munkáját, akik bármilyen formában hozzájárultak az épület létrejöttéhez és egy Ákos idézettel zárta mondandóját: “A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz.”

A város nevében pedig Csubákné Besesek Andrea mondott köszöntőt. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra a munkára, amit a szociális ágazatban dolgozók nap, mint nap végeznek és megköszönte a Református Egyháznak a beruházásban nyújtott anyagi támogatást.

Az ünnepségén végén a vendégek körbejárták az épületet, az ebédlő és a konyha mellett a csoportszobákat is megtekintették.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Cédrus épület átadó