Jobb városvezetést érdemelnek a bajaiak?

  • 2020. okt. 24.

2019. október 13. fontos dátum volt Baja város életében. Ezen a napon ugyanis 13 évnyi fideszes vezetést követően 666 szavazat különbséggel választást nyert Nyirati Klára és a Sikeres Bajáért Egyesület összefogása. Ördögi számok, mondták akkoriban néhányan. Az elmúlt 365 nap során ki-ki vérmérséklete, pártszimpátiája vagy éppen pillanatnyi kedélyállapota szerint ítélte meg az új vezetés döntéseit, az viszont biztos, hogy az elmúlt évtized talán legzavarosabb, legtöbb vitát hozó egy esztendején vagyunk túl.

Az évforduló kapcsán pedig úgy tűnik mindkét oldal számot vetett az elvégzett munkával kapcsolatban, mind Nyirati Klára, mind pedig a Fidesz-KDNP bajai szervezete is elmondta, leírta véleményét. Ha az egyszeri ember elolvassa, meghallgatja ezen értékeléseket, akkor bizony zavarban lehet, mint Ádám anyák napján. Mert bizony homlokegyenest mást mond az egyik, mint a másik. Nyirati Klára polgármester a Bajai Televízió stúdiójában adott évértékelő interjút, míg a Fidesz-KDNP bajai szervezete a Facebook oldalán tette közzé véleményét. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk kicsit.

A momentumos polgármester elmondta: első munkanapján értekezletet hívott össze, ahol közölte a városházi dolgozókkal, hogy senkinek nincs félnivalója, hiszen aki akar az dolgozhat, senkit nem fog elküldeni azért, mert nem rá szavazott. Ezzel szemben az első néhány hétben mintegy két tucat ember távozott a városházáról, illetve az önkormányzati cégektől, pedig a hírek szerint szerettek volna tovább dolgozni. Volt köztük irodavezető, titkárnő és portás is. A Fidesz közleményében ez áll: “A “momentumos” demokráciában megszüntették a napirend előtti felszólalás lehetőségét a képviselő-testületi üléseken, frakciót sem lehet már alakítani, politikai alapon szüntették meg tisztes családanyák és családapák munkaviszonyát, a helyi sajtó pedig a polgármesteri kabinet kézi vezénylése alá került.”

Apropó sajtó. Az önkormányzati médiumok “felszabadítását” már a kampány idején zászlajára tűzte Nyirati, amit az évértékelőjében is megerősített. Ennek ellenére láthattunk tudósítást fővárosi kormányellenes tüntetésről, olvashattunk írást pártpolitikai piaci rendezvényekről, valamint napi rendszerességgel érkeznek önkormányzati “megrendelések” a különböző médiumokhoz. Úgy tűnik ezen a területen még van dolga a jelenlegi vezetésnek.

“A “momentumos” időszakban van “békejobb” is. Leginkább akkor, amikor beszélni kell róla. A háttérben viszont, vádaskodás, az ellenfeleik gyalázása, megfélemlítése zajlik. Volt, aki köreikből úgy fogalmazott a nyilvánosság előtt, hogy karhatalmi eszközökkel vezetik a várost. Az eltérő vélemény és a kritika azonban nem megengedett, ezt támasztja alá László Károly lemondatása is.” – áll a Fidesz közleményében.

Az elmúlt egy év során talán a Szentháromság tér okozta a legtöbb vitát a bajai emberek körében. Új helyszínre tették az Adventi vásárt, legalább négy alkalommal módosítottak a parkolási és forgalmi renddel kapcsolatos elképzeléseken, rendezvényteret alakítottak ki. A Fidesz így írt erről: “Van rend és kiszámíthatóság is. Átláthatatlan és következetlen döntések sorozatával közlekedési káoszt csináltak a Szentháromság téren, ami részben még mindig tart. A karácsonyi vásárt átszervezték, most meg visszaszervezik.”

Nyirati évértékelőjében elmondta: az idén is a főtéren szerették volna a vásárt rendezni, de végül a bajai emberek véleményének engedve meggondolta magát, így az idén már ismét a sétáló utcában lesz a hagyományos vásár. A polgármester a jelenleg is zárva tartott, rendezvénytérnek kinevezett szelvényről is beszélt. Szerinte remek programokat lehetett volna ott rendezni, azonban a koronavírus miatt erre nem volt lehetőség. Az év során tudomásunk szerint egyetlen program sem volt a forgalomtól elzárt részen. Sem kicsi, sem nagy.

Fejlesztések. A lakosok számára leginkább ez mutatja meg, hogy miként halad a város, ahol élnek. Nézzük, hogy látja ezt a jelenlegi ellenzék: “A bajaiak az elmúlt évtizedben hozzászoktak, hogy a város épül, szépül, folyamatosan fejlődik. Mára ennek is vége lett. Az elmúlt évben szinte megállt a város fejlesztése. Csak olyan beruházások folynak, illetve fejeződtek be, amit még az előző ciklusban, ciklusokban kezdtek, ráadásul az elmúlt hónapokban több már elnyert pályázatot is visszaadott a városvezetés. Ilyen például a görpark, vagy a Petőfi-szigeti futópálya. Természetesen, ha bárki firtatná ezeket a döntéseket, minden esetben ugyanaz a válasz: nincs pénz, mert elvette a kormány. A “momentumos” polgármester már a választások után nem sokkal is azt mondta, hogy nincs pénz. Az igazság viszont az, hogy Nyirati Klára 2019. október 22-én aláírta az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amiben az szerepelt, hogy a városnak 1 milliárd forint van a számláján.”

Nyirati Klára ebben a témában elmondta: a harmadik negyedévben 150 millió forintot különítettek el utak és járdák építésére, felújítására. A lakosság hozzászólásaiból kiderült, hogy a bajaiak közül többen hiányolták a ténylegesen elvégzett felújítások felsorolását, erről azonban nem esett szó. A Fidesz így vélekedik: “A választásokat követően felállították a Polgármesteri Tanácsadó Testületet. Sok tíz millió forintot fizettek ki nekik az bajai emberek pénzéből. A szeptemberi testületi ülésen pedig már meg is szüntették. Erre volt pénz! Baját újabban úgy emlegetik, hogy az “alpolgármesterek városa”. Most éppen három alpolgármester van, két főállású, illetve egy társadalmi megbízatású, bár ez a tisztség csak névleg az, hiszen havi bruttó 400.000 Forintért sikerült betölteni. Erre is van pénz!”

Zárásként pedig essen szó a szintén sok vitát hozó nyugdíjasok 2×5000 Ft-os támogatásáról,amit az idei évben már nem kaptak kézhez a szépkorúak. Nyirati a stúdióbeszélgetés során kampányfogásként emlegette a támogatást, valamint elmondta, hogy mások is megérdemelnék a segítséget. A bajai nyugdíjasoknak erről minden bizonnyal más a véleménye.

A fenti felsorolás is igazolja, hogy nem unatkoztak a bajai közélet szereplői az elmúlt 12 hónapban. Rengeteg vita, vélt vagy valós sérelem és düh jellemezte az október óta eltelt időszakot. A címben szereplő kérdésre pedig a városban élő emberek tudnak válaszolni: tényleg jobb városvezetést érdemelnek a bajaiak?

PT