Királynéjárás

  • 2019. jún. 10.

Hosszú évekkel ezelőtt nagy hagyománya volt a bunyevácok között a királynéjárásnak, amit Pünkösd hétfőn, 51 nappal Húsvét után tartottak. Ezt a régi népszokást élesztették újra 2012-ben Bajaszentistvánon, ahol azóta évről-évre csodaszép népviseletbe öltözött fiatal lányok járják a szentistváni házakat, hogy zeneszó kíséretében átadják jókívánságaikat a vendéglátóik számára.

Hétfő délelőtt ismét útnak indult a csapat, akik egyébként hosszú évek óta együtt táncolnak Bajaszentistvánon. A fiatalok sorra járták a házakat, ahol táncoltak, énekeltek, majd fogadták a házigazdák vendéglátását. A hagyomány szerint a hét főből álló leány csapatokban egy fiatalabb leány volt, míg hat kicsit idősebb. Ma ugyan ettől az aránytól egy kicsit eltértek, azonban a hangulatot sikerült megidézni. A házak között lovaskocsi szállította a csapatot és az őket mindenhova elkísérő zenészeket.

Sibalin Miroszlav házigazda elmondta: a második világháborút követően az 50-es, 60-as években sajnos nem vitték tovább ezt a hagyományt. Ők 2012-ben gondolták úgy, hogy újra bevezetik a pünkösdi szokások közé, azóta minden Pünkösd hétfőn összegyűlnek és együtt ünneplik a Királynéjárást. A csoport tagjainak a célja, hogy tovább adják őseik hagyományait a fiatalabb generáció számára, őket is bevonva a népszokások ápolásába.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Királynéjárás