Közös kincsünk, a magyar kultúra

  • 2019. jan. 23.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz szövegét, Csekén. Az évfordulóval kapcsolatban országszerte rendeznek megemlékezéseket, ünnepi műsorokat. Baján a Bácskai Kultúrpalotában egy pódium esttel ünnepelték a magyar kultúrát. 

A jelenlévőket Dancsa Bálint önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok köszöntötte. Elmondta: ez az a nap, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb közös kincsünkről, arról, amely jelzőjét és minősítését adhatja létünknek, amely megkülönböztet bennünket más népektől. Ez a magyar kultúra. 

A köszöntőt követően Benkő Péter, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész és Kurkó József előadóművész lépett színpadra. Benkő Péter megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek az estre, majd versekkel, prózai művekkel emlékezett meg a magyar kultúra születéséről, annak történetéről. Valamennyi mű a magyar nemzetről, a hazafiságról szólt, a magával ragadó előadásmód pedig teljes mértékben elnyerte a közönség tetszését.

Kurkó József hol egymagában, hol pedig Benkő Péter társaságában énekelt ismert magyar dalokat, akár a népzene, akár a könnyűzene, de még a rockoperák világából is. Nem egyszer együtt énekelt vele a közönség, de az is előfordult, hogy a Benkő Péter által elmondott versek utolsó sorait a közönség fejezte be.

Méltó ünnepe volt az este a közös kincsünknek, a magyar kultúrának.

PT

Képgaléria

Képgaléria: A Magyar Kultúra Napja