Lassan elfogy a víz a Sugóból

  • 2018. okt. 18.

Nemrég számoltunk be róla, hogy rekord alacsony vízállást mértek a Dunán és ezzel együtt a Sugovicán. Az azóta eltelt hetekben érkezett ugyan némi víz a folyóba, azonban az elmúlt napokban ismét látványos apadás kezdődött. Ez a héten már odáig jutott, hogy új negatív rekordot tudtunk feljegyezni, csütörtök reggel 40 cm-t mértek Bajánál.

Az apadás az előrejelzések szerint pénteken áll meg, akkor 40 cm alatt lesz a folyó. A kritikusan alacsony víznek több oka is van. Az egyik ilyen, hogy a Duna fő vízgyűjtő területein hetek óta nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, így onnan nem tud táplálkozni a folyó. Osztrák tájékoztatás szerint a Duna fő vízgyűjtő területének számító tiroli részen 1947 óta az idei volt a legszárazabb nyár, ami döntően befolyásolja a folyó vízállását.

Jellemzi a mostani állapotot, hogy az elmúlt 30 esztendőben a legalacsonyabb vízállások átlagértéke októberben 159 cm volt, ami bő egy méterrel több, mint a Duna jelenlegi vízállása.

A Sugovicán figyelhető meg a legjobban a csökkenés, hiszen a hídról és a partról egyaránt kivehetőek a vízben lévő kövek és szikla darabok, valamint a folyó egyes részein a víz szélessége a 3-4 métert sem haladja meg. A pénteki negatív rekordot követően némiképp áradni fog a Duna, azonban jelentős növekedéssel nem kell számolni.

                                                             Fotó: hydroinfo.hu

PT