Madárbarát fúrás és faragás

  • 2019. márc. 13.

Szerdán délelőtt 15-15 madárodút szereltek fel az Eötvös József Főiskola és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vízügyi Karának az udvarán. A történet több mint 2 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor felvetődött, hogy az akkori főiskola udvarát madárbarát kertté nyilvánítsák. Ezt követően szétvált a főiskola és a vízügyi képzés, azonban mindkét intézmény vezetője az ügy mellé állt.

Fekete Ildikó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportjának önkéntese volt az ötletgazda akkoriban, hogy madárodúkat helyezzenek el a felsőoktatási intézmények udvarán. A Gemenc Zrt. igent mondott a megkeresésre és a fűrészüzemében legyártották a 30 odút. Ehhez az EGyMI-ben korábban elkészített odúk műszaki rajzait is felhasználták, a szakmai tudást pedig Kalocsa Béla révén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adta, aki az odúk felszerelését is elvégezte.

Kalocsa Béla elmondta: a kerek nyílású odúk a cinegék és a verebek otthona lehet, míg a nagyobb nyílással rendelkező házikókba a rozsdafarkúak, a szürke légykapók és a barázdabillegetők költözhetnek be. A szakember hozzátette, hogy a madarak megjelenése az itt élő növények rovarterheltségét is csökkentheti, így ebből a szempontból is hasznos lehet a mostani odú kihelyezés.

Nem volt véletlen a helyszínválasztás sem, hiszen a fiatalok számára is napi szinten láthatóvá válik, hogy a madarak köztünk élnek, és milyen sokszínű világban tölthetjük mindennapjainkat.

Fekete Ildikó kiemelte: a mostani munka egy széles körű összefogás következménye, több civil szervezet is segítette a kezdeményezést. A visszajelzések mindenesetre pozitívak, sőt az utóbbi időben több vállalkozás és családi ház udvarát nyilvánították madárbarát kertté. Amint azt az ötletgazda elmondta, a jó példa úgy tűnik ragadós.

PT