Magyar kultúra napja

    • 2020. jan. 22.

    A magyar kultúra napja

    A magyar kultúra napjáról való megemlékezés ötletét ifjabb Farsang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Gondolatai szerint ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy ezeréves örökségből meríthetünk, van mire büszkének lennünk, hiszen a magyar nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség kötelez és tartást is ad.

    Az első rendezvényekre 1989. január 22-én került sor a magyar kultúra napja alkalmából. Ez a nap állít emléket annak a ténynek, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

    A költemény 1829-ben Kisfaludy Károly Aurora című folyóiratában jelent meg.

    Kölcsey Ferenc külön lapokra és kéziratcsomagokba gyűjtötte verseit. Ez az iratcsomag 1830-as évek végén eltűnt, s több mint száz év lappangás után,1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.

    A himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én, az első hivatalos állami ünnepségen, 1848. augusztus 20-án énekelték először.

    A szabadságharc leverését követő elnyomás időszakában a Himnusz lett a magyarok nemzeti imádsága.

    A Himnuszt hivatalosan csak az 1989. évi alkotmánymódosító törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

    Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben is számos rendezvényen emlékeznek meg a magyar kultúra értékeiről. Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi estek közül lehet válogatni.

     

    Forrás:hirado.hu