Miért csúszik az ingyenes MRI vizsgálat?

  • 2020. jan. 23.

Októberben a Bajai Harsona is beszámolt arról az örömhírről, miszerint hamarosan ingyenes MRI vizsgálatokat vehetnek igénybe a térségben élők. Ez a vizsgálat miatt ezidáig akár 100 km-t is kellett utaznia a bajaiaknak. Dr. Tóth Gábor a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató-főorvosa az októberi sajtótájékoztatón elmondta: mintegy másfél évvel ezelőtt nyújtott be többletkapacitás igényt, mellyel állami támogatást kért heti 20 óra ingyenes MRI vizsgálatokra. A pozitív elbírálásról szóló hír nem sokkal a sajtótájékoztató előtt jelent meg a Nemzeti Egészségkezelő Központ honlapján.

Ezzel szemben a napokban Hornyák József, a Jobbik listáról bejutott önkormányzati képviselője arról számolt be a közösségi oldalon, hogy az ingyenes MRI vizsgálat azóta sem elérhető a bajaiak számára, és mindez csak a Fidesz egyik kampányfogása volt. Az ügyben a Bajai Szent Rókus Kórház honlapján egy közleményt adott ki, ami más képet ad a jelenlegi helyzetről. A közleményből kiderül, hogy a folyamat elindításához szükség van a térség valamennyi önkormányzat hivatalos, írásbeli visszajelzésére, miszerint szeretnének élni az ingyenes MRI vizsgálat lehetőségével. Ezt a visszaigazolást információink szerint több önkormányzat, köztük a bajai sem küldte vissza, így a hivatalos eljárás szerint meg kellett várni a határidő leteltét, ami jelen esetben december első napjai voltak.

Jelenleg az engedélyezési eljárás zajlik, ennek sikeres lefolytatása esetén február elején lehet megkötni a támogatói szerződést.

PT