Mikor kaphatnak maszkokat a bajaiak?

  • 2020. ápr. 01.

Egyre másra lehet hallani arról, hogy a különböző önkormányzatok milyen intézkedéseket vezettek be a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Érsekcsanádon valamennyi háztartásba maszkokat küld az önkormányzat, máshol fertőtlenítik a közterületeket, stb. Baján is több döntést hoztak a városvezetők az elmúlt hetekben, egyebek mellett bezárták a játszótereket, illetve Nyirati Klára polgármester döntése értelmében a városi piac sem működhet tovább.

Ezen a héten hétfőn több kérdést is eljuttattunk a Bajai Városházi Sajtóirodához, melyekre a mai napig nem kaptunk választ. Ellenben kedden a legnépszerűbb közösségi oldalon megjelent egy bejegyzés, melyben Nyirati Klára több közérdeklődésre számot adó kérdésre ad választ. Ezek közül az egyik, hogy az önkormányzat vásárol e maszkokat a lakosság számára? Ezt mi is megkérdeztük, így a közleménynek köszönhetően megtudtuk a választ is.

“Hamarosan minden bajai postaládába juttatunk maszkokat.

Az elmúlt időszakban rengeteg energiát fordítottuk arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű védőeszközt tudjunk biztosítani városunk lakóinak. Orvosokkal konzultáltam ez ügyben és valamennyien egyetértettek abban, hogy a maszk viselése igenis jelentősen hozzájárulhat a járvány terjedésének lassításához.

Kínából 15 000 db maszkot rendeltük, sajnos ezeket lefoglalták amikor az országba érkeztek. Éppen ettől tartva helyi és környékbeli vállalkozókat is megkerestünk, hogy készítsenek nekünk többször felhasználható maszkokat. Köszönetemet szeretném kifejezni Vincze Katalinnak, Göncziné Hiezl Évának és Halász Ernőnek, akik teljes kapacitással dolgoznak a maszkok varrásán, valamennyien bajai és Baja környéki varrónőknek munkát adva.

A napokban elindul a maszkok postaládákba történő kiszállítása, de kérem türelmüket, hiszen abban az ütemezésben tudjuk ezeket szállítani, ahogyan elkészülnek, így biztosan nem egyszerre fogja mindenki megkapni.

Az összesen 37 000 db maszkból 2 000 db speciális műtéti vászonból készül, ezeket az egészségügyi dolgozóknak, a háziorvosoknak, védőnőknek, közfeladatot ellátóknak és az önkénteseknek juttatjuk el.” – áll a polgármester írásában.

Így tehát helyi vállalkozások közreműködésével nyújt segítséget a bajai önkormányzat. A járvány napról-napra nagyobb méreteket ölt, így remélhetőleg minél hamarabb megtalálják a postaládákban a bajaiak a védelmet nyújtó maszkokat.

PT