Mikor nyit ki a bajai uszoda?

  • 2020. máj. 25.

A vírushelyzet miatt hetek óta zárva tart a Petőfi-szigeti sportuszoda. Az újranyitás időpontjáról és az elmúlt hetekben elvégzett munkáról az üzemeltető Bajavíz Kft. kérdeztük, megkeresésünkre Mrekva László igazgató az alábbi közleményben válaszolt.

„A Bajai Sportuszoda a kialakult pandémiás helyzet miatt bekövetkezett szigorítási intézkedésekre tekintettel, 2020. március 16-ával bezárásra került. Az uszoda üzemelésében áttértünk a szokásos évi karbantartási feladatok ellátására!

A 2018-as év során megvalósultak a Bajai Sportuszoda tetőszerkezetének szükséges statikai megerősítésére és az állagmegóvásra vonatkozó legszükségesebb munkálatok. Ezt követően a munkák előrehaladtával szükségessé vált az uszodatető teljes szigetelésének elvégzése is, mely munkák célja a további állagmegóvás, energia megtakarítás, illetve a korábbi beázási problémák megszüntetése.

A kényszerleállás alatti időszak alkalmasnak bizonyult a szigetelési munkálatok elvégzésére is, hiszen a jelenlegi helyzetben ez nem eredményez szolgáltatás kiesést. A leállás során tervezett további uszodai munkák:

Az uszoda elektromos felülvizsgálata, ill. szabványosítás folytatása,

  • a beltéri világítások jelentős hányadának az újjáépítése, világítótestek energiatakarékosra cserélése,

  • belső festési munkák, felületjavítások, a tetőjavítás után, az előírt tisztasági festés elvégzése,

  • szúnyoghálók cseréje,

  • teljes uszodai nagytakarítás, fertőtlenítés, padlózat átcsiszolása, felületkezelése,

  • egyéb karbantartási munkák, javítások.

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III.11.) Korm. határozattal veszélyhelyzetet rendelt el.
A jelenlegi ismereteink szerint a NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT által közzétett ÚTMUTATÓ A KÖZFÜRDŐK ÜZEMELTETÉSÉRŐL, HIGIÉNÉS FELTÉTELEIRŐL ÉS ELLENŐRZÉSÉRŐL A COVID-19 JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN (Megjelent: 2020. május 19., online elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/648-utmutato-a-kozfurdok-uzemelteteserol-higienes-felteteleirol-es-ellenorzeserol-a-covid-19-jarvany-idoszakaban) rendelkezik a medence használatról, miszerint:

A veszélyhelyzet időtartama alatt nem üzemeltethetőek azok a medencék vagy létesítmények, amelyek akár a koronavírus, akár más kórokozó szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek. Egyéb rendelkezésig nem üzemeltethetőek a beltéri medencék és létesítmények .”

Amennyiben a hatóságok időben jelzik az üzemelés engedélyezését a megadott feltételek közlésével, úgy már akár 2020. június másodikával tudjuk biztosítani a szolgáltatások engedélyezett részét (megjegyzendő, hogy a Bajai Sportuszoda nagymedencéjének beüzemelése kb. 5 napot vesz igénybe). Ezen feltételek, illetve határidők egyelőre számunkra nem ismertek.”

PT