Most akkor lesz felújítás vagy nem?

  • 2020. jún. 25.

Érdekes írást tett közzé csütörtökön Széll Péter, Baja alpolgármestere. A Facebookon megjelent közlemény a Petőfi-szigeti labdarúgó pályák között lévő öltözőépület esetleges felújításával foglalkozik, egészen pontosan azzal, hogy miért is nem történt még meg a beruházás.

Széll Péter szerint a Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány egy olyan tulajdonosi hozzájárulásra vár, amit hivatalosan nem is igényelt meg az önkormányzattól. Ismét megy az egymásra mutogatás, mint ahogyan ezt már megszokhattuk az elmúlt években ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban. Most éppen az önkormányzat mutogat a LUA-ra, de nem csak kétszereplős ez a történet.

Megpróbáltuk összeszedni, hogy mi is történt az öltözőépület felújításával kapcsolatban az elmúlt években:

  • a LUA még 2017-ben nyert 150 millió forintot TAO pályázaton az öltözőépület felújítására. A 30% önerőt, mintegy 45 millió forintot az önkormányzat biztosította, erről testületi döntés is született.
  • szintén a testület határozott arról, hogy a pályázat megvalósulása esetén az üzemeltetést és a működtetést a LUA kapja meg
  • mivel árterületen van az ingatlan, ezért a tervezés és engedélyezés a szokásosnál is lassabban haladt. Ezt a feladatot végül az önkormányzat vállalta magára.
  • 2017. év végére elkészültek az elvi építési keretengedélyek
  • 2018-ban elkészültek a hatósági engedélyek, az esztendő végére engedélyes terveket kapott a beruházás
  • 2019-re kiderült, hogy a tervezett 150 millió forint nem lesz elegendő. Kettő lehetőség volt. Az első az volt, hogy módosítani kell a terveket, míg a másik, hogy további 120 millió forintra lenne szükség az eredeti tervek megvalósításához.
  • 2019. decemberében a Magyar Labdarúgó Szövetség jelezte, hogy önerő nélkül, csak TAO pénzből el lehet végezni a beruházást.
  • 2020. márciusában az MLSZ vezetése Baján tartott egy megbeszélést, melyen részt vett a LUA vezetése, valamint Nyirati Klára polgármester is. Ezen a megbeszélésen elhangzott, hogy a hiányzó tulajdonosi hozzájárulást másfél órán belül kiadják a LUA számára, ez azonban a mai napig nem történt meg. Később ezt a hozzájárulást az MLSZ is kérte a bajai önkormányzattól, mindhiába.

Itt tart tehát jelenleg az ügy. Az MLSZ határozatának köszönhetően önerő nélkül meg lehetne valósítani a beruházást, azonban a felek nehezen mozdulnak el a holtpontról. Pedig sürgős lenne a megoldás, hiszen az ingatlan egyre rosszabb állapotban van, akár az öltözők, akár a vizesblokkok siralmas képet mutatnak. Pedig a több száz utánpótlás korú bajai sportoló nagyon megérdemelné, hogy rendezett körülmények között készülhessen. Ehhez pedig csupán egy kis összefogásra lenne szükség.

PT